Få färre att räcka till för fler inom äldreomsorgen
Det pågår en omställning inom äldreomsorgen. En omställning som till stor del beror på den demografiska utvecklingen. Antalet äldre blir allt fler samtidigt som antalet personer i yrkesverksam ålder minskar. Färre måste alltså klara att ta hand om fler.
Antalet äldre i Sverige blir allt fler. I Hudiksvalls kommun kan vi se att andelen personer över 80 år förväntas öka med 39 % de kommande tio åren jämfört med 2024. Det samtidigt som de i arbetsför ålder förväntas minska.
Utmaningen att kunna svara upp mot det ökade behovet samtidigt som det kommer att bli svårt att hitta tillräckligt med personal gör att vi måste förändra och ställa om i vårt sätt att arbeta inom äldreomsorgen.
Behovet av stöd
Gruppen med personer mellan 80 och 84 år har ökat de senaste fyra åren, och kommer troligen fortsätta öka även framåt. Gruppen 85-89 år förväntas öka från och med nästa år, och 90+ fem år efter det.
Vi kan se att behovet av stöd skiljer sig inom gruppen 80 år och äldre. Vårdbehovet är lägre i gruppen 80-84 år men ökar kraftigt i takt med att man blir allt äldre. Det samtidigt som vi ser att andelen i arbetsför ålder förväntas minska. Det skulle innebära att på sikt, när gruppen äldre 80+ ökar, kommer fler vara i behov av stöd från oss samtidigt som det är färre som kommer kunna jobba inom äldreomsorgen.
Ökad hälsa hos våra äldre
En anledning till det låga vårdbehovet i tidiga 80+ kan vara att vi får bättre hälsa på gruppnivå. Vi kan till exempel se att högre utbildningsnivå leder till bättre hälsa. För varje generation blir andelen med eftergymnasial utbildning något högre och fler har eftergymnasial utbildning, vilket på gruppnivå kan innebära att vi får bättre hälsa.
I vårt arbete med framtidens äldreomsorg vill vi stödja dig, och jobba förebyggande, för att skapa fler friska år med hög livskvalitet. Det gör att vi kan fokusera på de som behöver mer och tyngre vård utifrån deras behov.
Frågor och svar om boendeplatser
Vi blir fler äldre och samtidigt ska vi minska antalet platser - hur går det ihop?
Antalet ansökningar till socialtjänsten har inte ökat i någon större utsträckning, trots att vi blir fler äldre. Det kan bero på faktorer som att vi mår bättre överlag, klarar oss själv i annan utsträckning och lever längre.
Socialtjänsten försöker också, så långt det går, underlätta hemma för de äldre som mår bra och har en bra hälsa och vill bo kvar hemma.
Här kan du läsa mer om hur vi handlägger och beslutar om insatser:
Har ni tagit höjd för 40-talisterna?
Det finns en plan och prognos för de stora kullarna 40-talister. Utifrån åldersspridningen, att medellivslängden fortsätter att öka och att de äldre är friskare längre så har hjälpbehovet inte ökat i så stor omfattning ännu.
Är det fel att ha många platser på särskilda boenden?
Vi har många platser till en förhållandevis låg dygnskostnad och en lägre kundnöjdhet. Vi lägger mycket resurser på boenden och lite resurser på hemtjänst. Ska vi kunna göra en omställning och höja bemanningen måste vi göra förändringar. Särskilda boenden är även mer personalkrävande än hemtjänst och det finns inte personer i arbetsför ålder att täcka behovet.
Varför vill ni lägga ner fina boenden med duktig personal, där de äldre trivs?
Det här är verkligen inte enkelt. Vi står inför stora utmaningar och behöver göra förändringar om vi ska klara att erbjuda äldreomsorg i framtiden. Hudiksvall satsat på många boendeplatser men personaltätheten är förhållandevis låg vilket påverkar kvalitén.
Frågor och svar om bemanningen inom äldreomsorgen
Hur jobbar ni för att fler ska vilja jobba i äldreomsorgen i konkurrens med till exempel näringslivet som också skriker efter personal?
Vi behöver jobba med flera saker samtidigt, som att minska sjukfrånvaron. Vi provar till exempel förkortad arbetstid på en avdelning på Fredens Kulle med 85 % tjänstgöring, 15 % återhämtningstid och 100 % lön.
Hur ser ni till att personalen har rätt kompetens och tillräckliga språkkunskaper?
Vi har haft en framgångsrik rekryteringsstrategi som gjorde att vi hade en hög andel utbildade undersköterskor. Efter att vi behövde öppna upp rekryteringen även för outbildade under pandemin har vi nu beslutat att återgå till en rekryteringsstratergi som innehåller krav på kompetens.
Finns det tillräckligt med personal om fler ska ha hemtjänsten?
Det är inte lika resurskrävande med hemtjänst. Men vi måste också hitta nya arbetssätt för klara omsorgen framöver
Hur får ni ungdomar att välja vårdyrken?
En bra arbetsmiljö är en förutsättning men vi jobbar också tillsammans med Bromangymnasiet med att marknadsföra vård- och omsorgsprogrammet, där eleverna bland annat får bidrag till körkort.
Vad gör ni för att vara en attraktiv arbetsgivare?
En viktig fråga är en rimlig arbetsbelastning. Vi har aldrig träffat någon medarbetare som inte vill göra ett bra arbete och då måste vi skapa förutsättningar så att man kan det.
Hur tänker ni kring volontärer?
Vi har volontärer på flera boenden, vilket är jättepositivt.
Del av omställningen till framtidens äldreomsorg
Kommunen gör ett stort omställningsarbete för att anpassa verksamheten till en föränderlig omvärld och befolkningsutveckling. Läs mer om omställningen: