En stor vit fasadskylt med gröna snirklar upptill och nertill  och texten Sinnesgläntan i svarta bokstäver.

Sinnesgläntan

Sinnesgläntan är ett ställe dit du kan komma för att underlätta viljan till kommunikation och samspel. Du som kommer hit ska få en chans att upptäcka, uppleva och utforska dina sju sinnen, syn, hörsel, känsel, lukt, smak, balans och muskelsinnet. Sinnesgläntan ligger i anslutning till skogen och har närhet till fina promenadstigar.

Vem kan få komma på besök?

Du som har daglig verksamhet.

Vad gör jag hos er under mitt besök?

Du bokar ett sinnesrum och kan vistas där i en timme. I den timmen ingår förflyttning i och ur rummet.

Vi har sju rum för sinnesstämning. Rummen bygger på Snoezelen-metoden. Snoezlen betyder snusa, lukta, dåsa och gå ner i varv. Rummen är anpassade för att ge möjlighet till avslappning, inre lugn, aktivering, sinnesstimulering, kroppskännedom samt förbättra kommunikationsförmågan.

Aktiviteterna bedrivs tillsammans med en följeslagare genom din dagliga verksamhet. Det är viktigt att känna trygghet med den man är tillsammans med. Allt utgår från individens behov och förutsättningar. Om du inte är aktiv själv hjälper din medföljare dig.

Våra sinnesrum

Våra sinnesrum är specialinredda rum för att stimulera sinnena extra mycket. I ett sinnesrum är du både passiv och aktiv. Det är viktigt att inte få för mycket intryck på samma gång. Alla våra rum är utrustade med cd-spelare. Vi erbjuder lugn musik som passar till aktiviteten.

Badrummet

Badrum

Fotograf Sandra Forsberg

Ett varmt, skönt bad i bubbelbadkaret kan få spända muskler att mjukas upp och ge avspänning och välbefinnande. Du tar med dig badkläder, tvål och schampo. Handduk får du låna här. Det finns också liftskynken att låna.

Skogshörnan

Vrå

Fotograf Sandra Forsberg

Här kan du sitta och njuta av skogen innanför och utanför fönstret. Lyssna till kvitter och naturljud i hörlurarna. Om du har tur kanske du möter några småfåglar.

Båtrummet

Båt på land

Fotograf Sandra Fordberg

Här får du ligga i båten och titta på film. Njuta av lukten av tjära och lyssna på fontänen.

Vita rummet

Vita rummet
Vita rummet

Fotograf Sandra Forsberg

I vita rummet kan du ligga i massagesängen med bolltäcket eller sitta i en sittpuff. Du kan titta på någon av ljuseffekterna och lyssna på lugn musik.

Taktil massage

Massagebänk

Till avslappnande musik ligger du på britsen och får en mjuk och strukturerad beröring av huden. Det gör man med strykningar, lätta tryck eller genom att hålla händerna stilla på kroppen. För att beröringen ska kännas behaglig används vegetabiliska oljor. Du väljer själv om du vill få massagen med eller utan kläder.

Massagestol och gåband

Massagestol
Rum med massagestol

Fotograf Sandra Forsberg

Ta en promenad på gåband eller sitt i massagefåtöljen. Du kan lyssna på lugn musik.

Sinnliga björkdungen

Här kan du njuta av fågelsång och kvitter. Lukta och titta på blommorna och smaka på bären. Du kan besöka trädgården när du vill.

Finns det personal på Sinnesgläntan?

Ja, det finns personal där under våra öppettider. Dom kan svara på frågor och hjälpa till. Tala gärna om för personalen om något har gått sönder eller om batterier har tagot slut i något av rummen.

Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig!
Skriv ut

Kontakt

Bildlänk till sidan Sinnliga björkdungen. Besök vår fina trädgård och få inspiration

Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050