Hemtjänst

Närbild på en boende som sitter och äter frukost. På bordet finns en blå djuptallrik, vit kaffekopp med fat, en blå assiett med mjukt bröd, på brödet ligger en ostskiva. Vid bordet sitter även en anställd i sina rosa och vita arbetskläder.

Hemtjänst kan ge dig möjlighet att bo kvar hemma även om du behöver stöd och omsorg.

Vilken hjälp kan jag få?

Du kan till exempel få hjälp med:

  • hygien
  • toalettbesök
  • promenader
  • måltider
  • inköp
  • tvätt
  • städning.

Kan jag få hjälp när som helst på dygnet?

Ja, behöver du hjälp på kvällar och nätter så kan du få det.

Vem kan få hemtjänst?

Ditt hjälpbehov avgör vilka insatser du kan få.

Hur går det till?

När du har fått din ansökan beviljad gör du tillsammans med personalen en genomförandeplan inom 14 dagar från det att insatserna har påbörjats. Där bestämmer ni tillsammans hur det ska fungera hemma hos dig. Om du vill kan anhöriga också delta i mötet.

Hur gör jag om jag behöver avbeställa insatser?

Om du inte vill ha de planerade insatserna utförda ansvarar du för att meddela din hemtjänstgrupp så snart som möjligt. Du behöver göra avbokningen senast fem dagar innan för att du ska kunna få en reducerad avgift. Har du nått maxtaxan är det inte säkert att en avbokad insats förändrar din avgift.

Om ingen avbokning skett kommer du att debiteras för insatsen. Meddela din hemtjänstpersonal när du inte vill ha insatser utförda samt gärna anledning. Vid akut sjukhusvistelse sker avbokning automatiskt.

Kan jag välja vem som ska komma hem och hjälpa mig?

Ja, du som beviljats hemtjänst själv har möjlighet att välja vem som ska utföra dina hemtjänstinsatser. Du bestämmer själv om du vill anlita den kommunala hemtjänsten eller en privat utförare som kommunen tecknat avtal med.

Vad kostar det?

Hur mycket du betalar beräknas utifrån bland annat din inkomst efter skatt. Det finns ett högkostnadsskydd, den så kallade maxtaxan.

Hur ansöker jag?

Du ansöker hos Social- och omsorgsförvaltningens handläggare.

Vad händer om jag inte kan bo kvar hemma?

Om du har så omfattande behov av stöd, omvårdnad och service att du inte längre kan bo kvar hemma finns möjlighet att flytta till ett vård- och omsorgsboende.

Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig!
Skriv ut

Kontakt

Hemtjänstgrupper

Har du redan hemtjänstinsatser och behöver komma i kontakt med din hemtjänstgrupp, vänligen ring det nummer du fått eller kommunens växel 0650-19 000.

Är du orolig över en granne eller någon annan som du vet har hemtjänstinsatser? Dagtid kan du ringa kommunens växel, tfn 0650-19 000. Är det kväll, natt eller helg och din oro är så stark att du inte kan vänta tills nästa arbetsdag kan du ringa Hudiksvall tfn 070-191 37 13, Forsa och Iggesund tfn 072-536 47 66, Dellenbygden tfn 072-536 63 25 . Obs! Dessa nummer kan inte användas för frågor kring hemtjänstinsatser, du kan endast lämna din orosanmälan.

Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050