Gånghjälpmedel

Hjälpmedel

Du som behöver hjälpmedel för att få vardagen att fungera har rätt till en bedömning av dina behov.

Vart ska jag vända mig?

  • Du som bor i eget boede och inte är inskriven i hemsjukvården ska vända dig till din hälsocentral för bedömning om vilka åtgärder eller hjälpmedel som är lämpliga för dig.
  • Du som är inskriven i kommunens hemsjukvård vänder dig till arbetsterapeuter eller sjukgymnaster/fysioterapeuter inom hemsjukvården. De ansvarar för bedömning av dina behov av hjälpmedel.
  • Du som bor på ett särskilt boende vänder dig till de arbetsterapeuter eller sjukgymnaster/fysioterapeuter som är knutna till respektive boende för bedömning av dina behov av hjälpmedel.

Arbetsterapeuten eller sjukgymnasten/fysioterapeuten bedömer dina behov, provar ut, anpassar och rekommenderar ett för dig lämpligt hjälpmedel. Vid bedömningen utgår förskrivaren från den miljö där du ska använda hjälpmedlet.

Vem betalar hjälpmedlet?

En del hjälpmedel räknas idag som egenansvar, vilket innebär att du själv får bekosta hjälpmedel som inte kräver individuell utprovning eller anpassning. Exempel på hjälpmedel som du bekostar själv är rollator, duschpall, toalettförhöjning, vissa dynor, griptång, köksredskap och förhöjningsklossar.

Hjälpmedel som kräver individuell utprovning och anpassning bekostas av din vårdgivare. De hjälpmedel som förskrivs är enbart ett lån. Bor du på särskilt boende ingår de hjälpmedel du bedöms ha behov av och bekostas av kommunen.

Är du inskriven i hemsjukvården kan du under en pågående rehabiliteringsperiod låna ex en rollator, toalettförhöjning eller duschpall. Det ingår i hemsjukvårdsavgiften. När träningsperioden är avslutat måste du återlämna hjälpmedlet. Om behovet av hjälpmedlet kvarstår efter avslutad rehabilitering måste du köpa hjälpmedlet själv. Du kan bland annat vända dig till Hjälpmedel SAMlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att köpa ett hjälpmedel,.

Privata hjälpmedel på särskilt boende

Vid flytt till särskilt boende kan du ta med dig privat inköpta hjälpmedel, men kommunen ansvarar då inte för hjälpmedlet vid behov av reparation, underhåll eller anpassning. Om privat inköpta hjälpmedel inte bedöms vara funktionsdugliga eller säkra av kommunens arbetsterapeut eller sjukgymnast/fysioterapeuter, ersätts dessa med anpassade hjälpmedel som bekostas av kommunen.

Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig!
Skriv ut

Kontakt

Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050