Till dig som väljer matdistribution från Hudiksvalls kommun

Alternativ

  • Alt 1: Kokt kött, pepparrotssås, potatis, grönsaker
  • Alt 2: Fisk under majonnästäcke, potatis, grönsaker
  • Alt 3: Kroppkakor, skirat smör, grönsaker, lingonsylt

Varje vecka får du en matsedel för en vecka framåt där du ska kryssa i vad du vill ha för maträtter levererade. Lämnas till hemtjänstpersonalen 1½ vecka innan leveransvecka. Senast inlämningsdatum står på beställningslistan.

Om du har problem med viss mat eller om det är något du inte tycker om väljer du en annan maträtt.

Maten i matlådan innehåller energi som täcker en fjärdedel av ditt dagsbehov. För att måltiden ska bli komplett bör du komplettera den med dryck och bröd. Drick gärna mjölk som måltidsdryck eftersom den innehåller många bra näringsämnen. Frukt och grönsaker innehåller värdefulla vitaminer.

För att få hela dagsbehovet av energi och näring så bör man komplettera med ytterligare ett mål lagad mat samt frukost och flera mellanmål.

Om man har tugg- eller sväljsvårigheter så kan man beställa annan konsistens på maten prata med din hemtjänstpersonal.

Olika konsistenser

  • Grov paté - maten är lätt att dela med gaffel.
  • Timbal - maten är mjuk, slät och har en sammanhållande konsistens, typ omelett och du kan äta den med gaffel eller sked.
  • Specialkost kan beställas om man har medicinska, religiösa eller etiska skäl.

Vad ingår i matleveransen?

  • Huvudkomponent (kött, fisk, fågel eller ägg)
  • Potatis, ris, pasta eller motsvarande
  • Grönsaker
  • Tillbehör såsom sylt, vaniljsås, gelé när det står på matsedeln. Råkost/sallad ingår tre dagar i vecka
  • Flera olika rätter att välja på varje dag
  • Dessert kan väljas på helgdagar, kostar extra

Sortering

  • Matlådan ska sorteras som plastförpackning

Uppvärmnig i microvågsugn

  • Börja med att plocka ur de kalla tillbehören som inte ska värmas Till exempel sylt, kall sås mm
  • Lägg upp de som ska värmas på tallrik
  • Tänk på att värmen i mikron går utifrån och in lägg därför det som ska värmas längsta tiden längst ut
  • Lägg över ett micro-lock för bästa resultat
  • Värm på full effekt i 1½-2 minuter känn efter om maten behöver värmas mer, värm då ytterligare ½ minut

Kylförvaring

  • Den mat som du inte ska äta direkt vid leverans eller om du inte värmer allt på en gång. Ställ in maten i kylskåpet
  • Kylskåpets temperatur bör vara högst +5 grader

Andra tips!

  • Lägg såsen på köttet alternativ värm sås och potatis men låt köttet vara kallt
  • Lägg fläsk till pölsa uppe på pölsan
  • Späd soppor som är lite för tjock innan värmning
  • Värm blodpudding i lite mjölk
  • Slå på grädde eller en klick fett på pytt i pannan
  • Värm pannkakor i stekpannan med lite fett, mjölk eller grädde

Tips på mellanmål och kvällsmål

  • Smörgås med pålägg
  • Kräm med mjölk eller gräddmjölk
  • Fruktyoghurt
  • Risifrutti/Mannafrutti
  • Fil/yoghurt med krossade pepparkakor
  • Fil/yoghurt med flingor
  • Konserverad frukt eller bär med grädde eller glass
  • Fruktsoppa med mandelbiskvier/kex/grädde
  • Skorpor/kex med smör och ost
  • Småkakor, kaffebröd

Tips på tillbehör till maten

  • Rödbetor
  • Lingonsylt
  • Inlagd gurka
  • Gelé
  • Ketchup
  • Senap

Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig!




Skriv ut

Kontakt

Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050