Nyckelfri hemtjänst

En tjej ifrån hemtjänsten står i dörröppningen och samtalar med en boende efter ett hembesök. Hon håller i sin mobiltelefon som har ett brunt fodral med båda händer.

Du som har, eller ska få hemtjänst eller larm, kommer att få ett elektroniskt lås, CareLock, som monteras på din dörr. Det är ett elektroniskt lås som gör att hemtjänstpersonalen inte behöver hantera nycklar när de besöker dig, och risken att nycklar hamnar i orätta händer försvinner.

CareLock är Ett digitalt dörrlås som öppnas med en nyckel via mobiltelefonen. Det är ett batteridrivet lås som monteras på insidan av dörren, hos dig som är hemtjänstkund. Du själv använder din vanliga nyckel för att låsa upp dörren.

Hemtjänsten däremot kommer att använda en kod i sin mobiltelefon för att öppna din dörr. Har du larm och nattillsyn kommer personalen från dessa arbetslag också att använda sig av CareLock. Med digitala lås registreras dessutom varje besök på rätt hemtjänst kund och därmed ökar kontrollen och kvaliteten i rapporteringen.

Varje personal har en egen digital nyckel och den som är hos en hemtjänst kund och utför insatsen blir loggad. Detta ger både dig som kund och vårdgivaren en ökad trygghet eftersom ingen obehörig kan påstå att de är från hemtjänsten och på så sätt ta sig in.

Systemet registrerar också den tid personalen är hemma hos dig.

Syns det på utsidan att jag har ett sådant här lås?

Nej, det syns inte från utsidan på dörren att vi har monterat det nya låset och det är bara behörig vårdpersonal som kan använda sig av det.

Hur går monteringen till?

Vår personal kommer boka en tid med dig för att montera CareLock. Det är enkelt att montera CareLock, beroende på vilket lås det är, hur förutsättningarna ser ut, så tar det mellan 20 och 50 minuter.

Hur fungerar det med portlås i trapphus?

I vissa fall kan vi behöva installera ett digitalt låssystem för trapphusentré. Portlåset är godkänt av försäkringsbolagen. Det installeras diskret innanför porten. Det påverkar inte det vanliga låssystemet, de boende använder det vanliga låssystemet.

Kommunen betalar portlåset i sin helhet, inklusive installation, service och underhåll. Det blir ingen åverkan på dörren och vi återställer den i ursprungsskick om hemtjänstinsatserna upphör. Vi kommer att träffa fastighetsägare, hyresvärdar och bostadsföreningar om medgivande till installation av portlås.

Kostar det något för mig?

Nej, det kommer inte att kosta dig någonting.

Påverkar det min hemförsäkring?

Nej, CareLock förändrar inte försäkringsskyddet i hemmet. Det befintliga låset är helt oförändrat efter installationen.

Hur vet jag att det är någon från kommun som kommer hem till mig?

Välfärdsteknologen kommer att kontakta dig innan dom gör ett hembesök hos dig, för installationen. Detta för att du ska känna dig trygg och veta att det är rätt person som kommer.

Blir det någon åverkan på min dörr?

Nej det blir ingen åverkan på dörren.

Byts låscylindern så att jag måste byta nyckel?

Nej låscylindern byts inte. Det innebär att du använder din vanliga nyckel även i fortsättningen.

Passar CareLock på alla dörrar?

CareLock passar på mer än 95 procent av alla dörrar.

Vad händer om personalen tappar sin telefon?

Då spärras telefonen omgående och är helt obrukbar.

Kan vem som helst använda låset för att komma in hos mig?

Nej, endast behörig personal i din hemtjänstgrupp samt larm och nattpersonal om du har de tjänsterna.

Vad händer om det är strömavbrott eller inte finns täckning för mobiltelefonen?

CareLock har egen batteriförsörjning. För att öppna en dörr utrustad med CareLock krävs varken nätspänning eller mobiltelefontäckning. I de fallen där det inte finns mobiltelefontäckning ersätts CareLock av CareLock Ace-Clark som är en lösning där man enkelt kan fjärröppna med knapp(fjärrkontroll).

Kommer jag att få tillbaka mina nycklar från hemtjänsten sedan jag fått det elektroniska låssystemet?

Hemtjänsten kommer att ha kvar en nyckel för säkerhets skull. Den förvarar vi inlåst i ett skåp i hemtjänstlokalen. Övriga nycklar återlämnar vi till dig.

Vad händer om jag flyttar, byter hemtjänstutförare eller säger upp min hemtjänst?

Då återställer en välfärdsteknologen ditt lås till samma skick som det var innan CareLock installerades.

Blir det någon skillnad för mig som jag bör tänka på när jag använder låset?

Nej ditt lås kommer att fungera precis som vanligt, du låser med vredet eller med din nyckel precis som vanligt.

Hur ofta måste batterierna i CareLock bytas och vem gör det?

CareLock drivs av specialbatterier med lång hållbarhet. När det är 20 % av batteriet kvar får hemtjänsten en signal om att det är dags att byta batteri.

Du behöver inte själv hålla koll på något av detta, det gör hemtjänsten. Batteribytet är enkelt och görs av personalen från hemtjänsten.