Till dig som väljer matdistribution från Hudiksvalls kommun

En matlåda i svart plast står på ett vitt bord.  Matlådan innehåller kokt potatis, kött med sås och grönsaker.

Var sjätte vecka får du ett matsedelshäfte med kommande matsedel.

Beställningen gör du muntligt till hemtjänstpersonalen som lägger in den i mobiltelefonen, det görs senast två veckor i förväg och kan sen endast ändras vid speciella skäl.

Markera den maträtt du beställer i häftet som du sparar hemma

Om du har problem med viss mat eller om det är något du inte tycker om väljer du en annan maträtt.

Maten i matlådan innehåller energi som täcker en fjärdedel av ditt dagsbehov. För att måltiden ska bli komplett bör du komplettera den med dryck och bröd. Drick gärna mjölk som måltidsdryck eftersom den innehåller många bra näringsämnen. Frukt och grönsaker innehåller värdefulla vitaminer.

För att få hela dagsbehovet av energi och näring så bör man komplettera med ytterligare ett mål lagad mat samt frukost och flera mellanmål.

Om man har tugg- eller sväljsvårigheter så kan man beställa annan konsistens på maten prata med din hemtjänstpersonal.

  • Grov paté - maten är lätt att dela med gaffel.
  • Timbal - maten är mjuk, slät och har en sammanhållande konsistens, typ omelett och du kan äta den med gaffel eller sked.
  • Specialkost kan beställas av medicinska skäl, t.ex. allergi eller om du är vegetarian.

Vad ingår i matleveransen?

  • Huvudkomponent (kött, fisk, fågel eller vegetariskt)
  • Potatis, ris, pasta, bönor
  • Grönsaker
  • Tillbehör såsom sylt, vaniljsås, gelé när det står på matsedeln. Råkost/sallad ingår tre dagar i veckan
  • Flera olika rätter att välja på varje dag
  • Dessert kan väljas på helgdagar, kostar extra

Sortering

  • Matlådan ska sorteras som plastförpackning

Uppvärmning i microvågsugn

  • Börja med att plocka ur de kalla tillbehören som inte ska värmas till exempel sylt, kall sås mm
  • Lägg upp det som ska värmas på tallrik
  • Lägg över ett micro-lock för bästa resultat
  • Värm på full effekt i 1½-2 minuter, känn efter om maten behöver värmas mer, värm då ytterligare ½ minut

Kylförvaring

  • Matlådan ska förvaras i kylskåp tills den ska värmas och ätas. Om du inte vill värma upp hela portionen på en gång kan du spara det som är kvar i lådan i kylskåpet ett dygn. Kylskåpets temperatur bör vara högst +5 grader

Andra tips!

  • Lägg såsen på köttet alternativ värm sås och potatis men låt köttet vara kallt
  • Lägg fläsk till pölsa uppe på pölsan
  • Späd soppor som är lite för tjock innan värmning
  • Värm blodpudding i lite mjölk
  • Slå på grädde eller en klick fett på pytt i pannan
  • Värm pannkakor i stekpannan med lite fett, mjölk eller grädde
  • Stek potatisen eller koka upp den i saltat vatten så blir den som ”nykokt”

Tips på mellanmål och kvällsmål

  • Smörgås med pålägg
  • Kräm med mjölk eller gräddmjölk
  • Fruktyoghurt
  • Risifrutti/Mannafrutti
  • Fil/yoghurt med krossade pepparkakor
  • Fil/yoghurt med flingor
  • Konserverad frukt eller bär med grädde eller glass
  • Fruktsoppa med mandelbiskvier/kex/grädde
  • Skorpor/kex med smör och ost
  • Småkakor, kaffebröd

Tips på tillbehör till maten att ha hemma

  • Rödbetor
  • Lingonsylt
  • Inlagd gurka
  • Gelé
  • Ketchup, senap