Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Goda resultat för nytt arbetssätt för att främja äldres hälsa

Person lyfter en ballong.

Styrka hela livet är ett nytt arbetssätt som ska få äldre att röra sig mer och träna upp sin balans och muskelstyrka. Under ett par års tid har arbetssättet testats, utvecklats och utvärderats i samverkan mellan Hudiksvall Din hälsocentral och Hudiksvalls kommun.

Resultaten har varit goda. Detta uppvisas så väl i hälsotester som intervjuer med deltagare och instruktörer. Alla projektmedarbetare håller med om att det har varit ett väldigt roligt arbete – och att det har varit väldigt motiverande att varje dag se tydliga resultat. Deltagarna berättar att de tar sig ut mer, att de ”glömmer bort” att använda sin inomhusrollator och att de känner sig starkare, tryggare och mer välmående. Instruktörerna ser också att de äldre i fjärde åldern har fått en ökad kroppskännedom och ökad daglig aktivitet.

Jannie Pevik, träffpunktskoordinator vid Hudiksvalls kommun poängterar vikten av att främja hälsan hos de äldre och även hos de äldre i fjärde åldern (cirka 80–95 år) i synnerhet med dagens demografiska utveckling.

– Vi hade en idé om att utveckla arbetssätt för detta och fick chansen att göra det tillsammans genom delfinansiering av sociala investeringsmedel. Vi tror på denna arbetsmetod och kommer att fortsätta att arbeta med den i Hudiksvalls kommun, på alla våra träffpunkter. Men effekten blir ju ännu större och ännu bättre, om fler aktörer också vill börja arbeta enligt denna metod, säger Jannie.

Du kan läsa mer om goda resultat för nytt arbetssätt för att främja äldres hälsa på Regiongävleborgs webbplats:

Goda resultat för nytt arbetssätt för att främja äldres hälsa (regiongavleborg.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.