Så handlägger och beslutar vi om insatser för äldre

Myndighetsutövning är den verksamhet som handlägger ansökningarna och fattar beslut om insatser som till exempel hemtjänst och särskilt boende.

När kommunen får in en ansökan tar en socialsekreterare kontakt med dig för att stämma av din ansökan och dina behov. Därefter inleder vi en utredning. Utredningen är individuell och där ser vi över din situation och vad du kan behöva hjälp med. Vi tar ofta hjälp av anhöriga för att lyssna in hur de uppfattar att du har det, vad du har svårt med och vad du kan tänkas behöva ha hjälp med. Vi kan också ta kontakt med andra som har insyn i din situation, som till exempel hälsovården eller hemtjänsten.

Bedömningar och beslut

Det är alltid en socialsekreterare som gör utredningen. Socialsekreteraren är också med i dialogen med den som sedan fattar beslutet. Beslutet ska grunda sig på vad som framkommit i utredningen och den bedömning som beslutsfattaren gör om vad du som ansöker behöver för att få ett så bra liv som möjligt.

En delegationsordning bestämmer vilken typ av beslut en socialsekreterare får ta själv och vilken typ av beslut som måste fattas av chef eller politiken.

Frågor och svar om ansökningar och avslag

Det finns ingen tvångsvårdslagstiftning när det gäller äldre. En stor del av socialtjänstens arbete handlar om att motivera och förklara vad det finns för olika typer av hjälp att få.

Om din anhörige inte känner sig redo att ta emot hjälp, men faktiskt har behov av stöd i sin vardag för att klara sig så bra som möjligt, är det vårt ansvar att se till att personen är informerad om vilka alternativ som finns och hur man kan lägga upp det på ett bra sätt. Vi vill att personen får det stöd hen behöver, men samtidigt känner att hen fått vara med och bestämma om hur hen vill ha det i livet.

För att få plats på ett särskilt boende krävs det att du inte kan få dina behov tillgodosedda på ett annat sätt. I det räknas till exempel hemtjänsten in - kan de tillgodose behovet? Däremot ska anhöriga inte behöva tillhandahålla vård.

Det kan vara små detaljer som avgör om du får en plats på ett boende eller inte. Lagen säger att bedömningarna ska vara individuella, och även om ditt behov kan se snarlikt ut jämfört med någon du känner eller en granne kan detaljer i utredningen få en avgörande betydelse åt det ena eller andra hållet.

Det är inte rätt väg att gå. Socialtjänstens bedömningar är styrda efter lagkrav och vi arbetar hårt för att hålla oss uppdaterade på rättspraxis, alltså vad domstolarna säger, för att se så vi tolkat lagen rätt.

Kommunen får inte neka ansökan om boenden för att man saknar resurser, och på samma sätt får kommunen inte heller bevilja ansökningar baserat på att man har platser över. Det är behovet av insatsen som avgör om en ansökan beviljas.

Det är viktigt att vi håller oss till de lagkrav som finns för att det ska bli rättssäkert. Skulle vi till exempel erbjuda plats på särskilt boende trots att kriterierna inte är uppfyllda finns det risk att väntetiderna blir för långa eller att det inte finns plats för de personer som faktiskt behöver boende.

Efter att utredningen är genomförd och du fått beslut om att du får en plats på ett särskilt boende beror väntetiden på om du önskar lägenhet på en viss ort eller inte. Önskar du ett specifikt boende kan det vara väntetid. Om du däremot är öppen för att flytta till ett boende oavsett adress kan vi ganska snart matcha ditt behov till ett boende som passar.

Statistiken visar att det ser lite olika ut från år till år, både vad gäller antalet ansökningar och beviljanden. Däremot ser vi en ökning av antalet avslag de senaste två åren.

Vi har även arbetat aktivt med rättssäker handläggning. Det är viktigt att den som ansöker får ett formellt beslut, även ett avslag, i stället för att informellt hänvisas till andra insatser. Det stärker den enskildes rättigheter och möjliggör överklagan om man inte är nöjd.

Socialtjänsten utreder hur behoven bäst kan tillgodoses via alla våra insatser, och det händer ibland att du som ansöker inte håller med om att vårt beslut är rätt.

Då finns möjligheten och rätten att överklaga beslutet. Här kan du läsa mer om hur du gör det:

Överklaga beslut från Socialtjänsten