Lyckbackens vård- och omsorgsboende

Lyckbackens vård- och omsorgsboende. Tegelbyggnader i nittio graders vinkel i beige färg och orangea tegeltak. Till vänster om entrén finns ett litet sophus. På gräsmattan står det två grupper med vita trädgårdsmöbler. Idag skiner solen.

Lyckbacken är ett vård- och omsorgsboende som ligger i Njutånger och är byggt 1994. Vi har satsat mycket på vår utemiljö och har en fin inhägnad trädgård, med växtlighet och sittplatser där vi ofta har aktiviteter under sommarhalvåret eller bara sitter i solen och trivs.

 Här bor personer som kan vara lite extra sköra. Därför ber vi dig att avstå från besök om du har minsta symptom för att inte riskera att smitta någon.

Lyckbacken har 27 lägenheter fördelade på tre avdelningar, Marielund, Davidslund och Gläntan. Även Njutångers hemtjänst utgår från Lyckbackens äldreboende. Delar av personalen arbetar både i hemtjänsten och inne i huset. Vi som arbetar på Lyckbacken är vårdpersonal, enhetschef, administratör och sjuksköterska. Vi arbetar med boende- och personalinflytande vilket innebär att både boende och personal har ett stort inflytande och är delaktiga i det dagliga arbetet.

Vår vision som vi tillsammans arbetat fram är

  • Det lilla huset med det stora hjärtat.
  • Här sätter vi stort värde på god omvårdnad, trygghet och delaktighet.

Du som bor här:

  • Blir respekterad för den du är.
  • Bemöts med värdighet och respekt för din integritet.
  • Får dina individuella behov och önskemål tillgodosedda.
  • Har stort inflytande över din vardag.
  • Du som bor på Lyckbacken ska känna trygghet och välmående.
  • Vi som jobbar här ska känna stolthet över det arbete vi utför.

Kontaktman

Vi jobbar med kontaktmannaskap vilket innebär att två personer är huvudansvariga för varje boende. Du ska kunna vända dig till dem om du undrar något och de ska se till att du har det så bra som möjligt. Det är också dina kontaktpersoner som har den vardagliga kontakten med dina anhöriga om det behövs.

Våra lägenheter

Lägenheterna är 31,5 kvm med köksutrustning och stort badrum. Du har tillgång till förråd. Du hyr lägenheten från kommunen med eget kontrakt. Hyran debiteras på en egen faktura från kommunens tekniska avdelning.

Hälso- och sjukvård

Vi har egen sjuksköterska. Läkare från primärvården kommer en gång i veckan. Vi har tillgång till arbetsterapeut och fysioterapeut varje vecka och vid behov.

När du har flyttat in på Lyckbacken har vi en träff med enhetschef, kontaktpersoner, dig själv och/eller dina anhöriga. Där tar vi reda på hur du vill ha din vardag och vad som är viktigt för att ge just dig den bästa omvårdnaden.

All personal inom kommunens omsorg om äldre och funktionshindrade har tystnadsplikt.

Aktiviteter

Vi gör många aktiviteter under året, både planerade, som filmvisning, musikunderhållning, lyxlunch, utflykter och olika trädgårdsfester och mer spontana, som promenader, bakning, kortspel och boulespel. Under vår, sommar och höst tillbringar vi mycket tid i vår nya trädgård som stod klar 2013. Den är anpassad för våra boende, med upphöjda planteringar, sittplatser i sol och skugga, boulebana och grillplats.

När du flyttar in

  • Glöm inte att göra adress­ändring!
  • Det finns möjlighet att söka bostads­tillägg hos Pensionsmyndigheten.
  • Teckna gärna en hem­försäk­ring. Du kan behöva ett tillägg i hemförsäkringen, kolla med ditt försäkringsbolag.
  • Du kan flytta med ditt telefon­abonnemang.
  • Du möblerar lägenheten med egna möbler och utrustning, undvik mattor som ökar fallrisken och försvårar städningen.
  • Vi håller med säng och madrass.
  • Förbrukningsartiklar som till exempel tvättmedel, toapapper, hushållspapper, rengöringsmedel, soppåsar, diskmedel, haklappar, skyddshandskar, disktrasor och glödlampor ingår i avgiften.
  • Det är bra om kläderna är märkta. Tänk på att ha kläder och textilier som är lätta att tvätta i maskin.
  • Vi serverar näringsriktig kost tre gånger om dagen, samt mellan­mål. Har du önskemål om special­kost ordnar vi det!
  • Vi har inga särskilda besöks­tider.
  • All personal inom kommunens omsorg om äldre och funktions­hindrade har tystnadsplikt.

Vad kostar det att bo på vård- och omsorgsboende?

När du bor på ett vård- och omsorgsboende betalar du för omvårdnad, hyra, mat och förbrukningsartiklar. Mer information och avgifter för vård- och omsorgsboenden hittar du här:

Taxor och avgifter för vård- och omsorgsboenden

Hur ansöker jag om vård- och omsorgsboende?

För att få boende på ett vård- och omsorgsboende behöver du göra en ansökan

Ansök om vård- och omsorgsboende

Synpunkter

Dina synpunkter är viktiga för att verksamheten ska bli så bra som möjligt. På kommunens hemsida kan du lämna synpunkter, klagomål och beröm. Det finns även en blankett som du kan fylla i och lämna in till oss.

Synpunkter och klagomål