Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Lustgas blir allt vanligare

Användningen av lustgas som berusningsmedel har ökat bland våra ungdomar. Lustgasen, som ger ett kortvarigt rus, är inte narkotikaklassat men kan ändå vara farligt och är beroendeframkallande.

Vad är lustgas?

Lustgas är en gas som används inom sjukvården för dess smärtstillande och bedövande effekter, eller i kombination med mer potenta anestesimedel vid narkos. När lustgas används inom sjukvården blandas den alltid med tillräcklig syrgasblandning för att undvika syrebrist, som leder till medvetslöshet och risk för bestående skador. Lustgas används också för att ersätta luft vid förpackning av livsmedel eller som drivgas i gräddsifoner.

Hur fungerar det?

Lustgasen kan både köpas i små silverfärgade patroner och även stora blå patroner. Gasen inhaleras ofta direkt från patronen eller via en ballong. Lustgasen ger ett rus på 1–2 minuter som skapar avslappning och fnittrighet. Det kan även ge smärtlindring och hallucinationer. Lustgaspatroner finns att köpa både i butik och på nätet eftersom det är en laglig substans. Flera webbsidor erbjuder även hemkörning.

Vad kan jag göra som vuxen?

Prata med ungdomar i er närhet om riskerna och faran med att använda lustgas. Var observant på om ni hittar gasbehållare eller ballonger.

Risker med lustgas

  • När gasen inhalerats direkt från gastuber får personen i sig en koncentrerad gas till skillnad mot vad man får på sjukhuset där gasen är blandad med syrgas.
  • Den främsta risken med lustgas är syrebrist vid inandning. Det kan leda till medvetslöshet, tillfällig försvagning av hjärtmuskeln och att kroppens skyddsreflexer försvagas. Till exempel dämpas kräkreflexen eller reflexen att ta emot sig vid ett fall. Dödsfall har inträffat på grund av den syrebrist som kan uppstå vid inandning av koncentrerad lustgas.
  • Riskerna med lustgas ökar när det används samtidigt som andra droger eller alkohol. Det är vanligt att kombinera med exempelvis alkohol eller cannabis för en starkare effekt.
  • Det går inte att säga hur mycket man kan få i sig utan att det är farligt, det varierar från person till person samt i vilken koncentration man får i sig gasen.
  • Koncentrerad lustgas kan vara mycket kall vilket kan ge skador i näsan, på läpparna, på stämbanden och i de övre luftvägarna.
  • Långvarig, upprepad användning kan ge skador på nervsystemet genom att den mängd B12-vitamin man har i kroppen avaktiveras. Det kan leda till blodbrist och bestående nervskador.

Är du orolig eller har frågor?

Är du orolig eller har frågor om lustgas, eller andra droger, så finns det flera olika stödfunktioner som du kan vända dig till.

Fältassistenterna

Fältarnas huvudsakliga uppdrag är att arbeta förebyggande bland barn och ungdomar för att upptäcka och förhindra begynnande kriminalitet, missbruk, mobbing och andra negativa yttringar. Kontaktuppgifter till Fältarna hittar du här:

Fältare - Stöd till barn och unga

Mottagningsteamet

Är du orolig över att någon – vuxen eller barn – far illa eller är i behov av någon form av stöd? Det kan till exempel handla om en person som missbrukar eller ett barn som man vet eller misstänker far illa. Eller så kanske du själv vill ha stöd från socialtjänsten? Då kan du vända dig till mottagningsteamet.

E-post:

mottagningsteamet@hudiksvall.se

Eller telefon:

0650-195 20

(öppettider: måndag - fredag kl. 8.00-16.30)

Beroendecenter

På Beroendecentrum samverkar Hudiksvalls kommun och region Gävleborg. Här finns läkare, sjuksköterskor och behandlare. Beroendecentrum erbjuder behandling till dig vars relation till alkohol, narkotika, läkemedel eller spel om pengar blivit ett problem. Kontaktuppgifter till Beroendecentrum hittar du här:

Beroendecentrum