Sinnesgläntan

En stor vit fasadskylt med gröna snirklar upptill och nertill  och texten Sinnesgläntan i svarta bokstäver.

Sinnesgläntan är ett ställe dit du kan komma för att underlätta viljan till kommunikation och samspel.

Du som kommer hit ska få en chans att upptäcka, uppleva och utforska dina sju sinnen, syn, hörsel, känsel, lukt, smak, balans och muskelsinnet. Sinnesgläntan ligger i anslutning till skogen och har närhet till fina promenadstigar.

Vem kan få komma på besök?

Du som har daglig verksamhet.

Länk till sida för att läsa mer om daglig verksamhet

Vad gör jag hos er under mitt besök?

Schema görs varje termins början, utifrån önskemål från deltagare i daglig verksamhet.

Vi har sju rum för sinnesstämning. Rummen bygger på Snoezelen-metoden. Snoezlen betyder snusa, lukta, dåsa och gå ner i varv. Rummen är anpassade för att ge möjlighet till avslappning, inre lugn, aktivering, sinnesstimulering, kroppskännedom samt förbättra kommunikationsförmågan.

Aktiviteterna bedrivs tillsammans med en följeslagare genom din dagliga verksamhet. Det är viktigt att känna trygghet med den man är tillsammans med. Allt utgår från individens behov och förutsättningar. Om du inte är aktiv själv hjälper din medföljare dig.

Våra sinnesrum

Våra sinnesrum är specialinredda rum för att stimulera sinnena extra mycket. I ett sinnesrum är du både passiv och aktiv. Det är viktigt att inte få för mycket intryck på samma gång. Alla våra rum är utrustade med cd-spelare. Vi erbjuder lugn musik som passar till aktiviteten.

Badrummet

Ett varmt, skönt bad i bubbelbadkaret kan få spända muskler att mjukas upp och ge avspänning och välbefinnande. Du tar med dig badkläder, tvål och schampo. Handduk får du låna här. Det finns också liftskynken att låna.

Skogshörnan

Här kan du sitta och njuta av skogen innanför och utanför fönstret. Lyssna till kvitter och naturljud i hörlurarna. Om du har tur kanske du möter några småfåglar.

Båtrummet

Här får du ligga i båten och titta på film. Njuta av lukten av tjära och lyssna på fontänen.

Vita rummet

I vita rummet kan du ligga på andulationsmadrassen med bolltäcke eller tyngdtäcke eller sitta i en sittpuff. Du kan titta på någon av ljuseffekterna och lyssna på lugn musik.

Taktil stimulering

Till avslappnande musik ligger du på britsen och får en mjuk och strukturerad beröring av huden. Det gör man med strykningar, lätta tryck eller genom att hålla händerna stilla på kroppen. För att beröringen ska kännas behaglig används vegetabiliska oljor. Du väljer själv om du vill få beröring med eller utan kläder.

Massagestol och gåband

Ta en promenad på gåband eller sitt i massagefåtöljen. Du kan lyssna på lugn musik.

Sinnliga björkdungen

Här kan du njuta av fågelsång och kvitter. Lukta och titta på blommorna och smaka på bären. Du kan besöka trädgården när du vill.

Länk till sida för att läsa mer om Sinnliga björkdungen

Finns det personal på Sinnesgläntan?

Ja, det finns personal där under våra öppettider. Dom kan svara på frågor och hjälpa till.