Sofiedals gruppbostad

Välkommen till Sofiedals gruppbostad

Sofiedals gruppbostad är ett boende för äldre personer med intellektuell funktionsnedsättning. Boendet har plats för 6 boende.

Vi har personal dygnet runt, dessutom finns en enhetschef och en administratör. Vi vill skapa en trygg och trevlig miljö, stödja och leda våra boende till positiv utveckling och vara lyhörda för boendes och anhörigas önskemål och behov.

Säkra besök under coronapandemin

Det är viktigt att vi hjälps åt att skydda dem som bor här mot smitta. Följ personalens instruktioner. Om du har minsta symptom ska du stanna hemma och komma tillbaka en annan dag. Det gäller oavsett om den du ska besöka har fått vaccin.

Genomförandeplan

Alla som bor hos oss har en genomförandeplan, där vi gemensamt gör en planering för hur du vill ha det och vilka mål du vill nå. Planen uppdateras två gånger per år.

Stödperson

När du flyttar in får du 1-2 stödperson/er vilket innebär att en eller två personer är huvudansvariga för dig.

Våra lägenheter

Lägenheterna har eget kök och badrum med tvättmaskin och torktumlare. Det finns ett gemensamt kök i gruppbostaden. Du har tillgång till ett eget förråd. Du hyr lägenheten med eget andrahandskontrakt.

Hälso- och sjukvård

Vi har egen sjuksköterska. Läkare från primärvården finns att tillgå. Vi har tillgång till arbetsterapeut och fysioterapeut vid behov.

Aktiviteter

Vi har tillgång till fritidskonsulent, som anordnar aktiviteter t ex bowling, gymnastik och matlagning. Gruppbostaden gör även enskilda och gruppaktiviteter allt efter de boendes önskemål. Samtliga boende har individuell aktivitets- och semesterplanering.

Mat

Vi har gemensam matlagning på boendet, men om du vill har du även möjlighet att laga all din mat inne i din lägenhet med stöd av personal.

Ledig dag

De flesta som bor hos oss arbetar på daglig verksamhet, finns behov av att vara hemma en halv till en dag i veckan för att städa din lägenhet och handla så är det möjligt.

Vad kostar det?

Du betalar endast din egen hyra och matkostnad. Du betalar inget för omvårdnad eller serviceinsatser så som städ och tvätt.

Synpunkter

Dina synpunkter är viktiga för att verksamheten ska bli så bra som möjligt. På kommunens hemsida kan du lämna synpunkter, klagomål och beröm. Det finns även en blankett som du kan fylla i och lämna in till oss.

Synpunkter och klagomål

När du flyttar in

  • Glöm inte att göra adress­ändring!
  • Det finns möjlighet att söka bostads­tillägg/bidrag hos Försäkrings­kassan eller Pensionsmyndigheten.
  • Teckna en hem­försäk­ring.
  • Du kan flytta med ditt telefon­abonnemang.
  • Du möblerar lägenheten med egna möbler och utrustning.
  • Det är bra om kläderna är märkta. Tänk på att ha kläder och textilier som är lätta att tvätta i maskin. Tvättstuga finns i gruppbostaden.
  • Vi serverar näringsriktig kost tre gånger om dagen samt mellan­mål. Har du önskemål om special­kost ordnar vi det. Vi planerar maten gemensamt.
  • Dina synpunkter är viktiga för att verksamheten ska bli så bra som möjligt. Använd gärna vår blankett för synpunkter.
  • Vi har inga särskilda besöks­tider.
  • All personal inom kommunens omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning har tystnadsplikt.