Café Världen - en mötesplats för integration, mångfald och hållbarhet

Kaffekopp i förgrunden.

Café Världen är en mötesplats för integration, mångfald och hållbarhet. Mötesplatsen är ett samarbete mellan Hudiksvalls kommun, föreningslivet och andra aktörer.

Café Världen som mötesplats syftar till att öka social inkludering i samhället genom att öka känslan av sammanhang och fungera som en plattform för föreningslivet och andra aktörer.

Här kan vi ta del av olika aktiviteter, äta och lyssna på musik. Skapa nya kontakter eller öva det svenska språket över en fika. För barnen finns ledarledda lekaktiviteter eller kulturevenemang.

Café Världen är ett samarbete mellan Hudiksvalls kommun, föreningslivet och andra aktörer.

Flera olika aktörer bidrar till Café Världen. Bland annat:

 • Hudiksvalls kommun genom bland annat Näringslivsenheten, KomTek, Kulturskolan, Badhuset och Hudiksvalls Bibliotek.
 • Hälsinglands sparbank
 • Övre Hälsinglands Hemslöjdsförening
 • Hudiksvalls Brasiliansk Jujutsuklubb
 • Team Hudik
 • Hitta ut
 • Hudiksvalls spelmanslag
 • Forsa Folkdanslag
 • Gävles Romska Internationella Förening
 • Julle united
 • Rädda Barnen
 • Röda Korset
 • Forsa Folkhögskola
 • Hälsinglands Museum

Vill du hjälpa till? Varmt välkommen att höra av dig!

Cafe Världen bygger till stor del på ideellt engagemang från privatpersoner, föreningar och andra aktörer.

Vill du eller din förening vara delaktig i programmet eller har tips och idéer ni vill dela med er av är ni hjärtligt välkomna att höra av er till oss på kulturen@hudiksvall.se

Om du är intresserad av att engagera dig som volontär på Café Världen kan du kontakta:kulturen@hudiksvall.se

Café Världen tillfällen 2024

Alla tillfällen är på Kulturhuset Glada Hudik i Hudiksvall.

Föreningen Hudik För Alla är värdar för tillfället och har bjudit in bandet Karuscha. Detta tillfälle av Cafe Världen är en programpunkt av flera i en hel vecka om judisk kultur och historia med anledning av förintelsens minnesdag 27 januari.

Program

 • 15.00 Fika och mellis
 • 15.00 Skapande med Övre Hälsinglands Hemslöjdsförening i foajen.
 • 16.30 Soppa & bröd
 • 17.00 Barnaktivitet i Rådhussalen med badhusgänget
 • 18.00 Karuscha
 • 19.00 Tack & Hej Då

En vecka med judisk kultur

Tillfället är en programpunkt av flera i en hel vecka om judisk kultur och historia. Veckans program sker i samverkan med Hälsinglands museum och Svenska kyrkan Hudiksvallsbygden. Hela programmet hittar du här:

En vecka med judisk kultur och historia

Om bandet

Karuscha betyder själva elasticiteten i ett resårband. Karuscha töjer på bandet, spelar en del klezmermusik men också mycket mer. Bandet ger energi, sprider glädje och lockar till dans. Så Karuscha betyder även ” ett jädrans drag!”

Om skapandet

Med utgångspunkt i den judiska högtiden Tu bi Shvat, som i år firas den 25 januari, skapar vi med inspiration från naturen och gör sådant som lever och växer runt oss. Tu bi shvat betyder den 15 dagen och firas den femtonde dagen i månaden Shvat. Högtiden firas för att visa tacksamhet för allt som naturen ger och för att påminna om hur viktiga träd, blommor och bin är för livet på jorden.

Biblioteket är värd för kvällen och har bjudit in poeten Jesper Lundby! Finska föreningen håller i pyssel i foajen tillsammans med Hälsinglands museum. Föreningen Hudik För Alla serverar gratis fika och mat.

Varmt Välkomna!

Program

 • kl. 15.00: Fika och mellis
 • kl. 15.00: Pyssel: Världens flaggor
 • kl. 16.00: Poesi på scenen
 • kl. 16.15: Teater i aktivitetsrummet: Djur som ingen sett
 • kl. 16.30: Soppa och bröd
 • kl. 17.00: Barnaktivitet
 • kl. 17.15: Poesi workshop med Jesper Lundby
 • kl. 18.00: Symbio

Om Jesper Lundby

Jesper Lundby är poet, författare och skrivpedagog, med tre utgivna diktsamlingar bakom sig. Den fjärde heter Edda 3.0 och kommer ut i år. Jesper får rädslor att flyga, pennor att dansa och människor som aldrig trodde att de kunde att skriva poesi.

Nu vill han, tillsammans med dig, prova på att översätta poesi från språk han själv inte kan. Ta med dig en dikt på ditt språk, skriven av din älsklingspoet, eller av dig själv. Undersök om du och han - med er samlade fantasi och kunskap - tillsammans kan översätta den till svenska.

Om teatern

Dansföreställning för barn från 2 år. Förställningen är baserad på boken med samma namn, skriven av Ulf Stark. Föreställningen är fullsatt och vi kan därför inte ta emot fler anmälningar.

En finstämd och humoristisk gestaltning av ett gäng egenartade fantasidjur. De osedda djuren får form och färg när de tar plats på scenen. Håll för dina öron bara och lyssna till denna finurliga skara.

Om Symbio

Med ett unikt sound drivet av vevlira och dragspel i ett magiskt samspel – har duon Symbio etablerat sig internationellt som en av de ledande grupperna på den progressiva folk- och världsmusikscenen. Symbios musikaliska värld beskrivs som ett möte mellan nyskapande folkmusik och elektronisk klubbmusik, men framförallt – musik som skapar bilder och väcker känslor.

Internationella kvinnodagen och sportlov.

Program

15.00 Fika och mellis med eritreanskt kaffe på terrassen
15.00 Pyssel: Hylla en kvinna med svenska kyrkan och kvinnojouren i foajen
16.30 Soppa och bröd
17.00 Barnaktivitet
18.00 Musik: Samara
19.00 Fackeltåg från kulturhuset med kvinno och ungdomsjouren

Om bandet

"Samara utforskar det modala landskapet i musiken från Mellanöstern och Norden och potentialen i det vi har gemensamt och det som är nytt för oss. Vi väver melodier, både vokala och instrumentala, och förenar med rytm och improvisation." Ett musikaliskt möte mellan nordisk och orientalisk tradition, både äldre och ny. Samara består av Ahmad al Khatib, Avin Omar, Youssef Hbeisch, Larisa Ljungkrona, Stefan Bergman, Sten Källman.
Instrumenten vi kommer få höra är oud, slagverk, dragspel, bas, sång och saxofon.

Mer info kommer.

Program

15.00 Fika och mellis
16.30 Soppa & bröd
17.00 Barnaktivitet
18.00 Bahtale Roma
19.00 Tack & Hej Då

Om Musiken

Bahtale Roma spelar färgsprakande romsk folkmusik fylld av passion och temperament. ”Vi vill sprida de positiva sidorna med romsk kultur, motverka fördomar och förebygga utanförskap. Vi är polska romer som, genom vår musik, sång och dans, vill dela med oss av vår kultur till majoritetssamhället.” Bahtale Roma består av Sergiusz Markowski- dragspel och sång och Emilia Huczko- sång som uppträder tillsammans med en dansare.

Hittaut är värdar för tillfället och släpper hittaut 2024! Som vanligt delar föreningen Hudik För alla ut fika och mat från klockan 15.

Musik med Folkteatern

Klockan 18 tar Folkteatern Gävleborg plats på scenen. Känn dig som hemma, njut av musiken! Lyssna på sånger från hjärtat med Robert och musikerna Khaldoun Jawish, Brusk Dido och Mohammed Ismail som spelar oud, saz och derbakeh. Kanske spelas just din favoritlåt av fantastiska Fairuz eller andra folkkära ikoners sånger? Några utvalda låtar är dessutom översatta till svenska.

Program

15.00 Fika och mellis
16.30 Soppa & bröd
17.00 Barnaktivitet i parken med Hittaut
18.00 Sången är livets hjärtslag
19.00 Tack & Hej Då

Om musikerna och Folkteatern

 • Robert Hannouch är skådespelare på Folkteatern Gävleborg och har spelat på många teaterscener, varit med i film, tv-serier, medverkat i musikaler på West End och uppträtt på Beiteddine Festival i Libanon och körat bakom Elton John vid ett flertal tillfällen.
 • Brusk Dibo är från Syrien. Han spelar saz, sazbush och buzuk. Han har ett stort och smittande intresse för orientalisk musik och kultur. Brusk har deltagit i många kulturevenemang i Syrien Holland och Sverige och är sazlärare på kulturskolan i Sandviken.
 • Khaldoun Jawish är från Syrien. Han spelar både oud (luta) och gitarr och är specialist på orientalisk och flamencomusik. Khadoun har deltagit i många kulturevenemang i Syrien, Jordanien, Dubai och Sverige.
 • Mohamed Ismail har medverkat i flera egyptiska filmer, bland annat Yousry Nasrallahs Brooks, Meadows and Lovely Faces, The greatest of Sins och Crying as laughing. Han spelar flera slagverk och är vokalist. Medo som han kallar sig har medverkat i egyptiska och internationella teaterproduktioner. Våren 2023 medverkade han i Dramatens uppsättning Maktens diskreta charm i Stockholm.
 • Folkteatern Gävleborg skapar scenkonst tillsammans med vår publik i Gävleborg och i världen. Våra ledord är: Mod, delaktighet, kontinuitet, generositet, gemenskap och respekt.
  Ta din oud och låt oss sjunga!

Program

När programmet är färdigt kommer du att kunna läsa det här.