Staden utvecklas - för ett gladare Hudik
Hur samverkar kommun, näringsliv och föreningsliv för att skapa en attraktiv stad att bo, leva och verka i? Här kan du ta del av vårt arbete med stadsutveckling. Allt för att få Hudiksvalls stadskärna att växa och utvecklas med fokus på tydliga stråk, spännande mötesplatser och event.
Bakgrund och uppstart
Utvecklingsarbetet ”För ett gladare Hudik” startades upp 2018 i en förstudie som fokuserade initialt på en frågeställning: Var står vi i samverkan i staden mellan offentliga och privata aktörer?
Med intervjuer på hemmaplan med olika aktörer, workshop, varvat med omvärldsspaningar/studiebesök hur andra städer jobbar med frågan, ledde förstudien fram till en konkret uppstart i maj 2021, av och med Svenska stadskärnor och deras 18 månader BID process- en samverkansmodell.
I Hudiksvall avgränsades arbetet i ett tidigt skede till stadskärnan. Det var det första alla aktörer började att engagera sig i. Ett hundratal aktörer med politiker, tjänstemän, fastighetsägare, föreningar och företagare samlades via Teams och var med och bestämde att identifiera den ungefärliga gränsen var stadskärnan går. Därefter har det hänt en del insatsprojekt under åren i stadskärnan där stråket blev pulsen i vårt gemensamma arbete. Där själva stadskärnan blev hjärtat.
Stråket mellan bryggeriet-Västra Tull-Storgatan fram till och med Möljen
Anledningen till att vi valde att fokusera först och främst på stråket för att utveckla stadskärnan var en fallstudieundersökning från 2022. Studien visade att oavsett om man är man eller kvinna, ung eller äldre, ljusa tiden på dygnet, mörka tiden på dygnet eller alla årstiderna, så är det kring stråket man rör/uppehåller sig. Utefter stråket är det också komprimerat med olika verksamheter.

Namnet ”För ett gladare Hudik”
Namnet sattes utifrån att skapa en känsla och en touch av att vara framåtlutad och verka ”För ett gladare Hudik” än vad det redan är i dag. Dessutom för att inte skapa förvirring och ihopblandning med varumärket ”Glada Hudik”.
Syftet med ”För ett gladare Hudik”
Syftet är att fördjupa samverkan mellan olika aktörer och få förståelsen och insikten i varandras verksamheter. Göra gemensamma insatser och projekt med gemensamma resurser man tillsammans förfogar över. Att samfinansiera både i tid och finansiering. Där prioriteringslistan av insatser är från ”lågt hängande frukter” till mer långtgående processer.
Att genom detta arbete verka i en riktning för en mer attraktiv, intressant, spännande och trygg stadskärna än vad den redan är idag. Att jobba med den fysiska miljön. Att ta hand om det vi redan har. Ge lite kärlek och omsorg till platsen. Ansiktslyfta. Att vi gör det tillsammans.
Målet med ”För ett gladare Hudik”
Det långsiktiga målet är att få till en samarbetsorganisation Hudik city 2.0 med offentliga och privata där även fastighetsägarna inkluderas. Med gemensam vision, målbild och gemensamma resurser för att bibehålla och verka för en levande stadskärna. Där folk möts och upplever en trygg trivsam spännande intressant miljö med en skön känsla. Där medborgarna känner sig stolta och blir stadens egna ambassadörer. Kortsiktigt är målet att fortsätta på den inslagna vägen med fler projektinsatser och även att få med ännu fler aktörer i arbetet.
Hur hålls hela utvecklingsarbetet ihop?
Sedan starten maj 2021 har det genomförts ett större antal platsvandringar i stadskärnan inom fokusområdena:
- varumärke
- trygghet
- platsen
- tillgänglighet
- utbud.
Ungdomar har också varit med i arbetet och gjort egna skolprojekt på olika platser i stadskärnan. Allas idéer samlades vartefter in i en så kallad "Handlingsplan". En referensgrupp finns som jobbar med att sjösätta idéer från denna handlingsplan, utifrån förutsättningar med resurser och tid. I referensgruppen sitter offentliga och privata aktörer. Referensgruppen är då den som håller ihop arbetet och knyter ihop säcken med kommunens stads- och landsbygdsstrateg som sammankallande.
Genomförda insatser
- Platsvandringar inom Varumärke – Trygghet, rent och snyggt - Platsen- Tillgänglighet -Utbud
- Identifiering och bestämmande av stadskärnans ungefärliga gräns.
- Städdag på Möljen på Sveriges nationella städdag ”Håll Sverige rent”.
- Sommargatan Västra Tull 2022-2023 (juni-augusti) med uppföljning/utvärdering.
- Drygt 50 elskåp i stadskärnan är nu folierade med intressanta motiv och tillhörande texter. Både stad och landsbygdsvinkling på dessa motiv med storytelling och QR kod för mer information för den som vill. Syftet är ursprungligen att förebygga klotter men också skapa en nyfikenhet och intressantare stadskärna men också samt lära sig mer om sin egen historia. Att också göra informationen mer tillgänglig.
- Fallstudie var folk rör sig vilket visade sig vara stråket efter Bryggeriet-Västra Tull-Storgatan-Möljen.
- Snällboden i Kanalparken (house of Kindness) som byggdes av elever på Bromangymnasiet. Slogan: ”Ta det du behöver och lämna det du har över”.
- Glada Hudikhjärtat i Kanalparken. Fysisk funktion på stan och har blivit en omtyckt ”selfieplats”.
- Målat lyktstolpar och bytt till nya papperskorgar och köpt in nytt bord vid Storgatan.
- Vinterparken på Möljen 2022-2023-2024. Planering pågår för ett genomförande även under 2025. Fyra lördagar med fyra olika teman där det är en värdförening per lördag. Teman är ”Träning och rörelse”, ”Kultur”, ”Djur och Natur” och Snö och Lek”.
- Ansiktslyftning av ”Glada Hudik kiosken” som fått en trevlig målning på sin fasad.
- Diplomering 18 månaders BID-process av och med Svenska Stadskärnor
- Qualitymark, en diplomering av och med Svenska Stadskärnor som symboliserar att vi jobbar långsiktigt.
Pågående och planering av insatser
- Uppgradering av två befintliga stolpar med hänvisningskyltar: En stolpe vid Möljen och en utanför Espressohouse. Hänvisningsskyltar riktade till förstagångsbesökare där även avstånd kommer att läggas till.
- Marknadsgatan/Dackåsgränden: att skapa en trygg plats med belysning och utmsyckning. Gränden som är en ”länk”, en passage mellan Möljen och Rådhusparken.
- Skolprojekt med transformatorstationerna utanför Espressohouse och vid Monitorparkeringen samt Fyrenväggen mittemot kyrkan. Att fasadmåla dessa tre objekt för att förebygga klotter och medverka till en trygghetskänsla i positiv riktning samt skapa en nyfiknare, intressant och spännande stadskärna. Projektet pågår fram till försommaren 2025 och invigningen äger rum lördag 31 maj. Syftet är också att bredda engagemanget och delaktighet med hela bygden där femteklassare inkluderas via kommunens skolor. För att följa projektet, gå in på instagram och sök upp @Fyrenväggen. Mer information om konstprojektet Fyrenväggen:
- Besöksräknare där det nu finns ett verktyg genom en leverantör som vi tror är bra för Hudiksvalls kommun. En utredning har pågått genom omvärldsspaning om vad som kan vara bäst för oss och där man nu landat i ett förslag. Det är ett digitalt verktyg där man kan gå fem år tillbaka i tiden att mäta flöden. Man kan alltså välja en plats och tid och få ut information om flödet. Att få fram statistik kan generera hur man lägger och anpassar insatser.
- Mötesplats utanför Museet och Mulle Mecks entré. Ett inledande arbete har påbörjats att jobba med ytan utanför Museet och utanför Mulle Meck. Syftet är att se möjligheterna att tillsammans skapa en mötesplats av denna yta, där arbetet nu fokuserar på att förankra med olika viktiga aktörer samt målgrupper. Det är ett samarbete mellan offentliga och privata aktörer som Hudiksvalls kommun, Hälsinglands museum, Hälsinglands Sparbank, Mulle Meck och olika målgrupper som barn och ungdomar, personer med funktionsnedsättningar samt personer som är 65 år eller äldre. Arbetet är en process som kommer pågå under året och är en del av de idéer och önskemål som kommit upp under platsvandringar när BID processen med Svenska stadskärnor genomfördes under 2021-2023. Förhoppningen är att tillsammans skapa ett projekt, en projektansökan kommer lämnas till arvsfonden under 2025.
Milstolpe: att bli Årets stadskärna
Hudiksvall blev nominerad till årets stadskärna 2024 och hamnade på andra plats! Vid årskonferensen i Malmö medverkade representanter från 64 städer som på ett eller annat sätt har rådighet över sin egen stad. Även Glada Hudikteatern var där och marknadsförde vår stad. Vilken marknadsföring!
Varför blev Hudiksvall nominerad av Svenska stadskärnor? Allt handlar om det samverkansarbete som gjorts, en resa i en riktning med ett varför och hur vi jobbar och att vi gör det tillsammans. Att utveckla stråket tillsammans med de resurser man förfogat och förfogar över. Att genomföra insatser, följa upp och utveckla. Intresseanmälan till årets stadskärna 2025 hos Svenska stadskärnor är inlämnad.Årskonferensen äger rum i södertälje 26-28 maj där årets stadskärna utses. Första steget är nomineringen som äger rum i mars månad. Vi håller nu tummarna.
Kontakt
Är du intresserad av att veta mer om detta pågående arbete med stadsutveckling och kanske till och med vill vara med och påverka eller bidra på ett eller annat sätt i utveckling av staden. Tveka inte att höra av dig till stads- och landsbygdsstrateg Stefan Barenfeld på Tillväxtenheten:
Stadsutvecklingen För ett gladare Hudik är en del i arbetet för att nå Hudiksvalls kommuns vision: Sveriges bästa kommun att leva och verka i - med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050.
Här kan du ta del av fler projekt för platsutveckling: