Avfallshantering för hyresvärdar och bostadsrättsföreningar

På den här sidan hittar du som hyresvärd eller bostadsrättförening information om avfallshantering.

Alla ska sortera matavfall

Tidigare kunde fastighetsägare välja om de ville sortera matavfall eller inte. Från januari 2024 ska alla samla in och återvinna matavfall genom att ha en brun tunna för matavfall eller en skadedjurssäker kompost.

Bakgrunden är en ny svensk lag och en gemensam strävan om att vi tillsammans ska använda våra resurser på ett hållbart och ekonomiskt sätt.

Matavfall

Förpackningsinsamling i flerbostadshus

Från och med 1 januari 2024 tar kommunerna över ansvaret för insamling av förpackningar från hushåll. Hudiksvalls kommun har valt att införa ett auktorisationssystem. Företag och föreningar som samlar in förpackningar i flerbostadshus behöver ansöka om och bli godkända för auktorisation för att få fortsätta insamlingen efter 1 januari.

Som flerbostadshus räknas bostadshus med minst tre bostadslägenheter, till exempel hyresrätter, bostadsrättsföreningar och samfälligheter med gemensamt miljörum samt specialbostäder som LSS-boende, vårdboende och gruppboende.

Hudiksvalls kommun auktoriserar de som ansöker om att få samla in förpackningar och som uppfyller våra krav.

Exempel på krav är att entreprenören:

  • följer miljökraven i auktorisationen
  • rapporterar statistik till kommunen kring antal hushåll som har fastighetsnära insamling och vilka mängder förpackningar som samlas in

Börja med att ladda ner och läsa igenom våra Administrativa föreskrifter

samt Auktorisationsavtal

Därefter laddar du ner Ansökningsdokumentet fyller i, signerar och skickar till oss.

Scanna in dokumentet och maila till

avfall@hudiksvall.se

eller skriv ut och skicka till Hudiksvalls kommun, 824 80 Hudiksvall.

Papperspåsar

Är du hyresvärd? Via vårt formulär eller e-tjänst kan du beställa papperspåsar.

Beställ papperspåsar - för hyresvärdar, BRF och andra verksamheter

Kom ihåg att påsarna är färskvara. Lägg de äldsta påsarna högst upp så att de går åt först. Klipp gärna upp buntbanden så att man kan ta så lite eller mycket man behöver

Papperspåsarna ska vara inomhus och lätta att hämta. Många hyresvärdar klipper upp buntbanden så man kan ta färre antal påsar med sig till köket.

En bunt är 80 påsar och räcker ungefär ett halvår per hushåll. Du beställer påsar av oss så levererar vi dem till din fastighet. Du kan också hämta på återvinningscentralen.

Om du vill köpa en vägghållare för påsar så kontaktar du oss på Avfall via e-post:
avfall@hudiksvall.se

Papperspåsar i en behållare som sitter fast på väggen i en fastighet

För att det sorteringen ska funka bra ska du som fastighetsägare skruva fast påshållaren på insidan av dörren till diskbänkskåpet i alla kök.

Du får en påshållare till varje kök. De kostar inget extra. Om du har kök med utdragslådor kan du byta till gröna hängande påshållare. Byt dem gratis på återvinningscentralen.

Om du vill ha gratis klistermärken att sätta vid påshållaren ska du kontakta oss. De berättar på svenska och engelska vad som ska ligga i påsen.

Fungerar sorteringen bra?

Om du har abonnemang matavfall ska dina hyresgäster sortera ut allt matavfall. Du som fastighetsägare ansvarar för att det avfall i din fastighet sorteras rätt. Det kräver så klart samarbete med dina hyresgäster. Berätta för dem varför de ska sortera matavfall.

Enligt beteendevetenskap funkar positiv återkoppling bättre för att förändra någons beteende. Så ös på med beröm men undvik arga tvättstugelappar.

Kom ihåg att berätta för nyinflyttade hur ni sorterar. Välkomna dem med nyckel och en brun påse!

Har du skruvat upp påshållaren på dörren till bänkskåpet under diskbänken? Erfarenhet visar att sorteringen fungerar bättre när påshållaren sitter på en bra plats.

Om det blir felsorterat flera gånger i det bruna kärlet kommer en avgift på fakturan. När chauffören ser att sorteringen inte fungerar så registreras det på ditt soprum och då kontaktar vi dig. Ibland gör vi kvalitetskontroller i soprum och då är du välkommen att följa med. Hör av dig om du har frågor om uppföljningen och när du vill höja kvaliten på sorteringen!

Skriv ut och dela ut informationsblad

Skriv ut dem själv eller hör av dig till avfallsavdelningen så skickar vi dem till dig till självkostnadspris. Här finns skyltar för all sortering att skriva ut:

Sorteringsguider

Det behövs plats för bruna kärl. För flerfamiljshus rekommenderar vi att de bruna kärlen står inomhus och utan lock. På så vis fortsätter matavfallet att torka tills vi hämtar.

Varje vecka slänger ett hushåll ungefär

  • 10 - 20 liter matavfall
  • 50 liter restavfall (i soppåsen).

Exempel: 10 lägenheter med hämtning varje vecka

  • 10 lägenheter x 20 liter matavfall = 200 liter matavfall per vecka
  • 200 liter matavfall delat på 140 liters brunt kärl = 1,42 kärl

10 lägenheter behöver alltså 2 bruna kärl. Om det är hämtning varje vecka.

Om hyresgästerna kan sortera förpackningar och tidningar i soprummet ser mängderna ungefär ut som tabellen nedan. Erfarenhet visar att 20 liter matavfall är högt räknat. Du kan sikta mer mot 10 liter matavfall i veckan. Tipset är ändå att bygga ett väl tilltaget soprum. Det är alltid bra med extra utrymmen och sophämtningen kan förändras mer kommande år.

Tabellen visar på hur mycket avfall (i antal liter) ett hushåll gör av med i veckan

Tabellen visar på hur mycket avfall ett hushåll gör av med per vecka

Avfall

Liter per vecka/hushåll

Matavfall

10-15

Restavfall

50

Tidningar

10 - 15

Pappersförpackningar inkl wellpapp

35

Plastförpackningar

20

Metallförpackningar

2

Färgade glasförpackningar

2

Ofärgade glasförpackningar

2

När du ser över soputrymmet så ska du ta bort eventuella socklar och bredda smala dörrar så att chauffören får en bra arbetsmiljö. Genom att låta locken stå öppen kan du vända handtagen på kärlen utåt så kärlen går enkelt att dra ut för att tömma.

Med fönster och belysning som tänds automatiskt ökar du säkerheten och trivseln för dina hyresgäster.

Om du ska bygga ut eller bygga om avfallsutrymmen ska du kontakta oss för tips inför eventuellt bygglov. Om du har butiker eller andra verksamheter i din fastighet kan du också kontakta oss så hjälper vi dig att dimensionera kärlen.

Restauranger behöver vagnar som är anpassade för att sortera matavfall. För restauranger ingår 45-literspåsar och 22-literspåsar i abonnemanget.

Fastighetsägare är ansvariga för att underhålla kärlen. Vill du ha hjälp att tvätta kärl? Sök på "Kärltvätt" på webben.

Relaterad information

Avfall Sveriges handbok för avfallsutrymmen innehåller råd och anvisningar för transport, förvaring, arbetsmiljö med mera:

Handbok för avfallsutrymmen (avfallsverige.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Avfall Sveriges rapport Bättre sorterat förpacknings- och matavfall i flerbostadshus lyfts tips om tekniska lösningar för mat- och förpackningsavfall: