Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Östra skolan satsar ännu mera på rörelse för att lära!

I augusti förra året sjösatte Östra skolan i Hudiksvall ett projekt de själva kallar för pulsprojektet. Det innebar att alla elever i årskurs 9 på skolan, utöver ordinarie idrottsundervisning, genomför ett pulspass två gånger per vecka, på schemalagd skoltid. Passet innehåller övningar som ska höja elevernas puls till syfte att öka kunskapsinlärningen på sikt.

- Nu tar vi projektet vidare och bjuder in årskurs 6 från Malsta, Edsta, Sandvalla, Skolbyn, Björkberg och Näsviken för att få prova på hur ett pulspass fungerar på Östra skolan. Till höstterminen 2018 kommer Östra skolan att starta upp pulspass för samtliga klasser på skolan, säger Lotta Törnqvist som är idrottslärare.

För att få ett smakprov fick eleverna använda den fullständiga pulsutrustningen där de fick se och följa sin puls under passet. Det var en uppskattad aktivitet från eleverna.

Idrottslärarna från Östra skolan, Lotta Törnqvist, Jens Öberg, Ann-Charlotte Eriksson, Janne Westin är rörande överens.

- Det var jätteroligt att se alla engagerade elever under pulspassen och vi ser verkligen fram emot en rolig och spännande höst med ännu mera puls på skolan.

Fysisk aktivitet kan påverka kunskapsinlärning i en positiv riktning

Projektet kom till efter att en grupp idrottslärare på skolan förra året deltagit vid en fortbildning som handlade om hur fysisk aktivitet kan påverka kunskapsinlärning i en positiv riktning.

- Forskning visar att detta är en bra satsning sett ur ett kunskapshöjande syfte. Sen är det klart att det kommer dröja en tid innan vi kan se effekten, säger Ulf Bäckström som är idrottslärare på Östra skolan.

Projektet finansieras av Hudiksvalls kommun, Monitor, Björn Lundén information, Delsbo Candle och Hälsinglands Sparbank.