Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

alt=""

Hudiksvalls bibliotek lånar ut tv-spel

Tisdag 29 januari kl 15 släpps tv-spel för utlån på Hudiksvalls bibliotek. Samtidigt är det möjligt att prova att spela tv-spel på biblioteken i Hudiksvall och Sörforsa.

Det är samarbetet mellan biblioteken i länet, Helgebiblioteken, som gör det möjligt att bredda mediebeståndet på kommunbiblioteken. Hudiksvalls bibliotek har hittills köpt spel till spelkonsolerna Playstation 4, Nintendo Wii U och Nintendo Switch. För den som har en annan spelkonsol hemma går det bra att reservera hela länets bestånd av tv-spel, på samma sätt som man kan reservera böcker, filmer och andra medier till sitt närmaste bibliotek.

- Att hålla ett aktuellt mediebestånd på ett bibliotek kan bland annat innebära att köpa in nya former av berättelser. Det är viktigt att alla barn kan ta del av de uttrycksformer för berättande som finns i vår samtid. Det handlar om jämlikhet, att undvika kulturella utanförskap och såklart att erbjuda vidgade världar och nya perspektiv att upptäcka tillsammans, säger Lena Andersson, bibliotekarie på Sörforsa bibliotek.

Åldersgränsen för att få låna tv-spel är 15 år, bland annat eftersom förseningsavgifter och avgifter för borttappade spel är högre för dyrare medier. Lånetiden är en vecka och antalet lån är begränsat till max två spel åt gången.

Omgesaltning av lokaler för att ge plats åt aktiviteter

Biblioteket har även köpt spelkonsoler för att göra det möjligt att spela tv-spel på biblioteket. En omfördelning av publik lokalyta på Hudiksvalls bibliotek gör det möjligt att erbjuda plats för olika aktiviteter för barn och unga. Även tv-spel som det kan vara svårt att skapa rum för på bibliotek som annars erbjuder en tyst och lugn miljö.

- Biblioteket har ett demokratiskt uppdrag och ska verka för yttrandefrihet, fri åsiktsbildning och fritt kunskapsutbyte. Vi tar det uppdraget på allvar och strävar hela tiden efter att vara relevanta för våra brukare. Tack vare vår egen kompetenta personal och det statliga bidraget för stärkta bibliotek kan vi nu omgestalta delar av biblioteksmiljön för att särskilt passa barn och unga, säger bibliotekschef Johan Anderung.

Tv-spelen släpps för utlån tisdag 29 januari kl 15. Det är möjligt att provspela tv-spel på Hudiksvalls och Sörforsa bibliotek kl 15-17 samma dag. Samma dag och tid är barn och unga även välkomna att medverka i en workshop för omgestaltning av rummet för aktiviteter för barn och unga.