Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Svågadalens klass 5-6.

Fem-sexan i Svågadalen vann!

Grattis! Nu smaskade det till med 1 800 kronor i klasskassan för Svågadalens klass 5-6! De har lärt sig om farligt avfall och samlat in trasiga mobiler och nagellack. Tack vare elevernas engagemang vet nu fler invånare i kommunen vad farligt avfall är och att det ska lämnas till en återvinningscentral. Tack alla elever och lärare som var med!

Klass 4-5-6 i Svågadalen vann tävlingen för mellanstadieklasser i Hudiksvalls kommun som handlade om farligt avfall och att rädda miljön. Klass 4-5 i Malsta Skola, se bilden, vann också 1 800 kronor till klasskassan. Tre klasser vann buffar och det var 4-5 MTH, klass 5 på Idenors Skola och 4-5-6 Edsta skola.

Elever från åtta skolor har samlat in 375 trasiga mobiler och 1 221 nagellack som blivit över. De kommer nu till rätt behandling och det är riktigt bra för miljön.

Syftet med tävlingen var att öka kunskapen om att alla har farligt avfall hemma, vad farligt avfall är och att man lämnar in det. Farligt avfall är till exempel nagellack, smink, mobiler, färg, lösningsmedel, trasiga elprylar.

Välkommen att ämna ditt farliga avfall på återvinningscentralen på Ulvberget eller i Delsbo. Du kan också lämna det till miljöbilen som kör en tur under en vecka på våren. Se schema

Fler exempel på hur du kan lämna farligt avfall

  • Batterier kan du lämna i en batteriholk. Till exempel på en återvinningsstation där du lämnar förpackningar. I en del butiker och soprum.
  • Glödlampor och lysrör kan du lämna i en del soprum.
  • Trasiga mobiler och annan småel kan du lämna i butik om du köper nytt.
  • Gammalt smink och nagellack kan du lämna in till en del butiker som säljer kosmetika. Fråga i butik!
  • Alla apotek tar emot mediciner. En del Apotek tar emot de märken av smink som de säljer. Fråga på apoteket!

Fakta om tävlingen

Klassen fick ett poäng per mobil och ett poäng per nagellack. Poängen delades med antalet elever i klassen. Tävlingen pågick 20 november, 2018 - 31 januari, 2019. Elevernas uppdrag var att fråga efter trasiga mobiler och överblivna nagellack och även berätta att det är farligt avfall som ska lämnas in till en återvinningscentral. Ta med mobiler och nagellack till klassen. Sedan kom avfallsavdelningen och hämtade det och berättade om farligt avfall. Tävlingen var Hudiksvalls Kommuns bidrag i EU-projektet Europa minskar avfallet.

Läs mer om farligt avfall på: