Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

bild på läraren Heather Nilsson

Renoveringen av Iggesunds skola hjälpte Heather tillbaka till arbetet

I 14 år har Heather Nilsson kämpat med att trivas som lärare. Sedan hon drabbats av en hörselskada har hon haft svårt att hantera den höga ljud- och bullernivån som ofta blir i skolmiljöer. Men efter renoveringen av Iggesunds skola har hon återigen hittat glädjen i läraryrket.

- År 2007 drabbades jag av en hörselskada och har sedan dess försökt att jobba heltid, vilket jag till och från gjorde, men på grund av arbetsmiljön blev det mest deltidsarbete. Jag har testat att arbeta i flera skolor i kommunen och mellan år 2011 – 2012 jobbade jag på Iggesunds skola, i samma byggnad som jag jobbar i nu faktiskt, säger Heather.

De höga ljud- och bullernivåerna i skolorna bidrog till att Heather inte kunde använda sin hörapparat, vilket i sin tur gjorde att hon hade problem att höra elever, kollegor och vårdnadshavare.

-Jag är döv på ett öra och är extremt känslig för ljud. Jag har dessutom kronisk tinnitus vilket gjorde att jag ofta var helt slut efter en arbetsdag. Jag behövde vila för att kunna klara av kvällen och alla förpliktigelser man har som förälder, säger Heather.

Till slut fick Heather nog och sa upp sig. Men under tiden hon funderade på vilken väg hennes yrkesliv skulle ta fick hon ett samtal av hennes tidigare chef, Tina Fagerström, rektor på Iggesunds skola.

- Tina berättade att det fanns en ledig tjänst på Iggesunds skola. Jag förklarade min situation för henne men hon ville att jag åtminstone skulle komma och titta på de nya lokalerna, säger Heather.

Redan dagen därpå besökte Heather skolans nyrenoverade lokaler och det dröjde inte länge förrän hon förstod vilken effekt renoveringarna fått.

- Jag slogs direkt av akustiken, den underlättade väldigt mycket för min hörsel. Trots att renoveringen inte var helt färdig upplevde jag ett starkt välbehag. Lokalerna var dessutom ljusa, fräscha och rymliga. Dagen efter lämnade jag in min jobbansökan, säger Heather.

Nu har Heather åter hittat glädjen över att vara lärare och trivs bra i skolan, vilket hon är mycket tacksam för.

- Renoveringarna har hjälpt mig att fortsätta vara lärare. Lokalerna är numer försedda med ljuddämpande väggar, tak, golv, bord och stolar vilket är ett väldigt effektivt sätt att få ned ljud- och bullernivåerna. Jag har dessutom börjat använda min hörapparat igen efter 14 år, vilket är helt fantastiskt, avslutar Heather.