Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Personer runt ett bord tittar på en karta.

Elevprao med stort fokus på samhällsfrågor

Hur bygger man en hel stad? Vad gör politiker på dagarna? Vem bestämmer egentligen hur mycket pengar skolan ska få? Vad har VR-glasögon med äldreboenden att göra? Vem är chef i Hudiksvalls kommun? Vad kan man jobba med? Hur kan du som ung påverka vår stad och kommun? Under en vecka har dessa frågor fått svar genom en kommunledningsprao för elever i årskurs 9.

Elever i årskurs 9 har möjlighet att praoa på kommunledningsförvaltningen på Hudiksvalls kommun och träffa många olika människor som jobbar här. Eleverna som sökt sig till denna veckas praktik har lärt sig massor om kommunen.

- Eleverna har bland annat träffat politiker och tjänstepersoner och sett hur deras möten går till, testat på teknik som vi använder oss av i våra jobb. Sett hur man bygger en stad och hur kommunen arbetar med kommunikation, säger Agnes Fockström-Haubitz som arbetar personalfrågor och även har varit elevernas handledare under veckan.

Vi har nästan 4000 anställda och hos oss kan man jobba inom 400 olika yrken! Vi är den största arbetsgivaren i Hudiksvall och jobbar varje dag för att det ska vara så bra som möjligt att bo här, gå i skolan och göra saker på fritiden. Det är olika intressen och framtidsdrömmar som dominerar i elevgruppen. Kanske kan vi återse några av ungdomarna som medarbetare i framtiden.

- Jag har lärt mig mycket och vet verkligen mer om detta nu än innan, säger en av eleverna.