Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Person som går med rullator.

Polisen varnar: Var kritisk mot okända besökare

Flera äldre i länet med omnejd har den senaste veckan utsatts för stölder när okända personer har lurat sig in i deras bostäder. Var försiktig med vem du släpper in.

I norduppland har en man som utgett sig för att sälja teckningar tagit sig in hos äldre personer under den gångna veckan. I några fall har mannen kommit över värdesaker. Även i Bollnäs har flera äldre under helgen utsatts för liknande händelser. Där har en person lurat sig in genom att säga att han ska kontrollera elementen och på så vis kommit över värdesaker i hemmen.

- Det är viktigt att ringa 112 om man tror att man blivit utsatt för stölder eller om någon gjort ett försök att stjäla. Det är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för litet. Dörrknackande försäljare är väldigt sällsynt idag och därför vill vi gärna veta om man haft besök av någon sådan, säger Johannes Persson som är kommunpolis.

Prata med äldre i din närhet

Prata med äldre i din närhet om hur de kan skydda sig mot den här sortens brott.

  • Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.
  • Förvara helst inte stora summor pengar hemma.
  • Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.
  • Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.
  • Fotografera gärna dina värdesaker och se över hur du förvarar dem.
  • Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma så att ingen tar sig in utan att du märker det.