Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Flera evenemang för att uppmärksamma Dansens dag

Kulturhuset

Den 29 april varje år firas världsdansdagen runt om i hela världen. Dagen uppmärksammar det unika i danskonsten och dess universella roll för människor i alla delar av världen.

Hudiksvalls kommun firar dagen genom att, på fredag den 29 april, arrangera en dansföreställning och ett publiksamtal samt, på lördag den 30 april, en dansworkshop med koreografen Anna Öberg.

- Aktiviteterna kring dansens dag arrangeras genom en samverkan mellan Hudiksvalls kommun, Scenkonst Hudiksvall, Riksteatern Gävleborg och Kultur Gävleborg. Syftet med aktiviteterna är att människor ska få möjlighet att uppleva dans på olika sätt. Vi hoppas att dansintresserade både i och utanför Hudiksvalls kommun kommer och tar del av programmet, säger Malin Frisk, kulturutvecklare på Hudiksvalls kommun.

Program:

Fredag 29 april

Dansföreställning och eftersamtal – Solitude. Klockan 19.00 Kulturhuset Glada Hudik.

Koreografen Anna Öberg, med rötter i Delsbo, har rönt stor uppmärksamhet för sitt nyskapande förhållningssätt, både inom och utanför folkdansgenren. 2015 tog hon som första folkdansaren någonsin sin masterexamen i koreografi vid DOCH. 2017 fick Anna det nyinstiftade priset Årets Dans på Folk- och världsmusikgalan.

”Jag tänker på Soltidue som olika tillstånd av puls och rytm. Puls som förför och förgör, som förskjuts och förvrids och på så sätt utmanar våra sinnen om den verklighet vi tar för given. Samhörighet och ensamhet – jag skulle vilja dela dessa ytterligheter med publiken.” – Anna Öberg

På Riksteaters webbplats kan du köpa biljett samt läsa mer om Solitude.

Riksteaterns webbplats Länk till annan webbplats.

Publiksamtal med ensemblen. Klockan 20.15-20.45, foajén/cafét Kulturhuset Glada Hudik.

Efter föreställningen Solitude bjuds publiken in till ett publiksamtal med koreograf, dansare och musiker!

Lördag 30 april

Dansworkshop med Anna Öberg & Olof Misgeld. Klockan 10-12, Hudiksvalls Kulturskola (Wallnersgården)

Varmt välkomna på dansworkshop tillsammans med dansaren Anna Öberg och musikern Olof Misgeld. Med utgångspunkt i den folkliga dansen halling kommer denna workshop att röra sig runt det improvisatoriska samspelet mellan musik och rörelse med fokus på puls och rytm. Ingen förkunskap krävs.

Workshopen är kostnadsfri och riktar sig till ungdomar och vuxna.

Anmäl dig på Region Gävleborgs webbplats senast 27 april via länken nedan: Region Gävleborgs webbplats Länk till annan webbplats.

Workshopen arrangeras av Kultur Gävleborg i samarbete med Hudiksvalls kommun.