Daglig verksamhet vill ha nya uppdrag: ”Det är så roligt att jobba”

Den dagliga verksamheten Industrin tar bort loggor och namn i arbetet med att återbruka kommunala arbetskläder. Nu vill de ha in nya uppdrag.

Det är fredag förmiddag och fikapaus, men fikat är snabbt avklarat för en av arbetstagarna.

– Jag vill jobba, jag, säger hon och sätter sig vid ett bord i ena änden av den stora lokalen.

Hållbart arbete

Sedan i höstas ska kommunens verksamheter skicka arbetskläder som inte längre används till Industrin, en del av kommunens dagliga verksamhet. Arbetet med kläderna är en av åtgärderna för att klara kommunens kretsloppsplan. Den säger bland annat att restavfallet från kommunala verksamheter ska ha halverats år 2025 jämfört med 2021. Arbetstagarna själva tycker att det känns bra att tillsammans göra ett värdefullt arbete för miljön. Det bidrar också till att minska svinn och slöseri och att förlänga tiden som vi använder våra arbetskläder.

Uppdrag från företag

I väntan på fler kommunala kläder att fixa blir det andra arbetsuppgifter i dag. Bland annat blir det packjobb och så ska rörklämmor förpackas i påsar. Det är jobb som görs på uppdrag av företag. Det finns mallar till hjälp och stödassistenterna gör en extra granskning att innehållet är korrekt.

– Rutinartade arbetsuppgifter som paketering eller enkel montering passar perfekt här på Industrin. Enkla jobb som känns meningsfulla, säger Per Mickelsson, stödassistent.

Vill ha fler jobb

Arbetsuppgifterna varvas med andra aktiviteter som exempelvis musik eller praktik på andra ställen. Här förvandlas dessutom konservburkar till vackra fågelmatare, insektshotell, marschallhållare och blomkrukor, som sedan säljs på butiken Härvan i centrala Hudiksvall.

Vana att ställa om

Arbetstagarna är vana vid att ställa om till olika typer av uppdrag åt företag och kommunens verksamheter. En del tidigare uppdrag har med åren försvunnit och ersatts av maskiner, så Industrin är på jakt efter nya uppdrag. Men just nu är det rörklämmor som gäller. Med en snurr på stolen sträcker sig arbetstagaren vant efter nästa kartong.

– Det är så roligt att jobba, säger hon.

Bilder från Industrin

Återbruk på Industrin
Fågelmatare av konservburk
Industrin är en daglig verksamhet.

Om Industrin

  • Industrin är en daglig verksamhet inom Hudiksvalls kommun. Här utförs enklare legojobb åt olika företag, exempelvis paketering och förpackning av reservdelar i påsar.
  • Arbetstagarna är också öppna för andra typer av jobb, som att paketera goodiebags och vika servetter.
  • Inför påsken 2023 fick Industrin en beställning på 600 påskvippor, ett uppdrag som genomfördes på tre dagar.
    Ett spännande påskuppdrag inom daglig verksamhet