Samarbete har tagit Hudiksvall till final i Årets Stadskärna

Blomplantering i centrum samt vy mot Kattvikskajen i Hudiksvall.

Hudiksvall är en av två finalister i Årets Stadskärna 2024. Vinnaren utses den 21 maj.

Utmärkelsen går till den stad som har gjort störst förflyttning i sin förnyelse av centrum genom samarbete mellan privata och offentliga aktörer.

– Det är en känsla av stolthet att få vara en del av det här arbetet. Vi har jobbat tillsammans med den fysiska miljön för att göra den mer attraktiv och skapa mötesplatser. Det känns jättefint att vi är med i toppen, det är tack vare vårt uthålliga arbete i samverkan mellan flera aktörer, säger kommunens stads- och landsbygdsstrateg Stefan Barenfeld.

Synliga resultat

Några exempel på engagemang och åtgärder i Hudiksvall är:

  • Ett fokuserat arbete med stråket mellan Bryggeriet, Västra Tullgatan, Storgatan och Möljen.
  • Platsvandringar som gav idéer som i sin tur blev till en handlingsplan för utbud, trygghet, tillgänglighet, varumärke och platsen.
  • Vinterparken, sommargågatan, Glada Hudik-hjärtat, Snällboden, motiv på ett 50-tal elskåp, ommålade lyktstolpar på Storgatan samt nya papperskorgar.

Flera år av förberedelser

Att bli årets stadskärna är del av strategin sedan år 2020 med BID-projektet För ett gladare Hudik. BID står för Business Improvement District och innebär en affärsutvecklingsmodell inom ett avgränsat område. Förutom att göra saker gäller det att även följa upp, utvärdera och utveckla med en plan för långsiktighet.

– Nomineringen är ett bevis på att vi går åt rätt håll – tillsammans med näringslivet och föreningslivet formar vi Hudiksvall till en stad där förändring och utveckling står i fokus, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Löthstam.

– Det känns mycket positivt och inspirerande att se hur stadskärnan växer fram, bland annat med nya mötesplatser, säger Adam Rydstedt, kommunstyrelsens vice ordförande.

Om Årets Stadskärna

Hudiksvall är i final tillsammans med Södertälje. Ansökan till utmärkelsen har genomförts i samarbete mellan Hudiksvalls kommun, Hudik City, fastighetsägarna, föreningslivet och näringsidkarna. Vinnaren utses av organisationen Svenska Stadskärnor på årskonferensen i Malmö den 21 maj. Information om utmärkelsen på Svenska Stadskärnors webbplats:Årets Stadskärna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.