Kommunals strejk avblåst men vi hinner inte återgå till normalläge under torsdag

Uppdaterad information 2024-04-18 kl 9.00: torsdagen behövs för omställning eftersom beskedet kom så sent men avfallscentralerna och lokalvården kan köra som vanligt.

Konfliktgruppen har haft möte nu på morgonen.

- En strejk hade fått stora konsekvenser och vi är lättade över att vi nu kan återgå till normal verksamhet. För vissa verksamheter behöver vi torsdagen på oss för att ställa om, säger personalchef Roger Fält.

Det gäller bland annat Läroverket där lunchen lagas i Tunbackas kök som berördes av varslet.

- För att klara av att servera mat inom äldreomsorgen om strejken hade brutit ut behövde kommunen göra omfattande åtgärder och det tar lite tid att ställa om vilket tyvärr ställer till det för Läroverkets elever och personal under torsdagen. Vi vet att maten som serveras i våra verksamheter är jätteviktig, inte minst i skolan. För sköra äldre och sjuka kan det snabbt bli en fråga om liv och hälsa, därför behövde vi prioritera mat till äldreomsorgen i händelse av strejk.

Avfallscentralerna på Ulvberget och i Delsbo och lokalvård har kortare startsträcka och kommer att vara igång som vanligt under torsdagen.

Uppdaterad information 2024-04-17: Kommunals strejk avblåst men kommunen hinner inte återgå till normalläge under torsdagen.

Strejken är avblåst

Arbetsgivarorganisationen och fackförbundet kommunal har nu kommit överens. Det innebär att den varslade strejken är avblåst.

- Eftersom beskedet kom så pass sent kommer vi tyvärr inte att hinna ställa om våra verksamheter till normalläge tills i morgon. Det innebär att de åtgärder som var planerade inför torsdagen kommer att gälla. Vi beklagar att det ställer till det för dig som är vårdnadshavare, brukare eller kund men är samtidigt lättade över att det inte blir någon strejk så verksamheten kan rulla på som vanligt från och med fredag, säger personalchef Roger Fält.

Kommunens konfliktgrupp träffas på torsdag morgon för att stämma av läget och planera för återgång till normalläge i berörda verksamheter.

Tidigare publicerat

För att ge dig som är vårdnadshavare, brukare eller kund möjlighet att hinna förbereda dig genomförs de planerade åtgärderna. Det gäller alltså även om strejken avblåsts under natten. På torsdag morgon träffas konfliktgruppen för att stämma av läget och ta ställning till vad vi behöver göra framåt.

– Vi har som arbetsgivare inte fått besked om det blir strejk eller inte. Parterna förhandlar fortfarande, säger Hudiksvalls kommuns personalchef Roger Fält på onsdagens eftermiddag.

Under torsdagen gäller alltså de åtgärder som har förberetts i berörda verksamheter.

– Jag förstår att det här slår hårt mot många kunder, brukare och elever. De medarbetare som Kommunal har tagit ut i strejk är viktiga och utför viktiga uppgifter i våra kommunala verksamheter varje dag, säger Roger Fält.

– Samtidigt är det en rättighet som Kommunal har, att ta till strejkvapnet, fortsätter han. Som arbetsgivare försöker vi mildra effekterna så mycket som möjligt. Där har vi olika roller och perspektiv.

Hudiksvalls kommun är en av kommunerna i Sverige som berörs av fackförbundet Kommunals varsel om strejk.

Håll dig uppdaterad om läget:
Kommunal varslar om strejk - så här berörs våra verksamheter