I varje lapp finns en berättelse

Blåa kvadratiska tyglappar med olika bilder och texter på ligger på ett golv

Under läsåret 2023/2024 har det pågått ett stort slöjdprojekt med fokus på hållbarhet, miljö och återbruk. Elever i mellanstadiet har erbjudits att delta i skapandet av ett gemensamt konstverk, ett segel, skapat av textilier som ansetts vara skräp. Seglet är en hyllning till hamnstaden Hudiksvall och en påminnelse om att ta hand om vår planet.

De brutna mönstren

Eleverna fick först en introduktion genom att se filmade guidade turer av Hälsinglands museums utställning De brutna mönstren. I filmerna fick de lära sig mer om textilens historia och status då och nu.

Förr lagade och lappade man kläder tills det inte gick att lappa mer. Till slut hade man bara trasor kvar, och då hittade man nya syften för textilen. Textilen hade en väldigt hög status i samhället till skillnad från idag. Idag lever vi allt mer i ett slit - och slängsamhälle. Textiltillverkningen står för stora delar av miljöförstöringen i vårt samhälle. Kläder idag används ett fåtal gånger och det är sällan man tar sig tiden att laga något som gått sönder.

De brutna mönstren finns att se på Hälsinglands museums och är en av deras permanenta utställningar.

Att göra ett segel

Efter den filmade introduktionen fick eleverna besök av två slöjdare och textilhantverkare hemmahörande i Delsbo. Tillsammans med dem fick eleverna lära sig enkla tekniker hur man kan lappa och laga, hur man gör stygn, textilens värde och hur man tar vara på textil för att skapa något nytt.

Alla elever fick sedan brodera sitt egna budskap på varsin lapp. Det resulterade i över 450 lappar med varsin unik berättelse. Lapparna har nu sytts ihop till ett stort segel som under det kommande året ska få segla genom kommunen för att inspirera till återbruk.

Här kan du se seglet

  • Hudiksvalls bibliotek: 31 maj–31 augusti
    • Vernissage 31 maj kl. 10–14

Fler platser och datum kommer.

Projektet arrangerades av Kultur- och fritidsförvaltningen med stöd av Hälsinglands museum. Textilerna som användes i projektet kommer från Återbruket på Ulvberget och från Hudiksvalls secondhand. Projektet är ett Skapande skola-projekt med bidrag från Kulturrådet.