Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Elias Waagaard berättar om sin sommar på Research Science Institute

Under sommaren hade jag den unika möjligheten att delta i Research Science Institute (RSI) vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston. Under dessa sex veckor har jag gått igenom ett mer intensivt lärande än någonsin tidigare, med nya vänner från hela världen. Totalt var vi 30 internationella och 50 amerikanska studenter.

Mitt forskningsprojekt under RSI handlade om gravitationslinser och hur vi kan bestämma massan och avstånd till närbelägna stjärnor, något som vanligtvis är väldigt svårt inom astronomi. Min mentor var en professor från Harvard som publicerat många vetenskapliga artiklar inom ämnet och gjort många banbrytande upptäckter. Rymden har alltid intresserat mig, så det var verkligen en barndomsdröm som gick i uppfyllelse. Flera gånger i veckan hade vi kvällsföreläsningar med formell klädsel, och jag fick även möjlighet att äta middag med en nobelpristagare i ekonomi. Jag fick i slutändan lämna in en vetenskaplig rapport om min forskning och hålla en 10 minuter lång föreläsning inför en jury, vilket förstås var lite pirrigt men fantastiskt givande att ha klarat av.

Förhoppningsvis kan jag fortsätta att bedriva forskning inom astronomi, och kanske så småningom själv bli en del av den internationella forskarvärlden. Tack Unga Forskare för denna unika möjlighet!

Text: Elias Waagaard, naturvetenskapliga programmet på Bromangymnasiet (NA14b)