Ny elev på Bromangymnasiet

Är du ny på skolan eller funderar du på att börja hos oss? Här har vi samlat allt som kan vara bra att veta för dig som är ny elev på Bromangymnasiet. Kontakta oss om du inte hittar svaret på det som du funderar på. Du har en spännande tid framför dig – varmt välkommen!

Saker att göra för dig som ny elev

På sidan Elev på Bromangymnasiet finns information för dig som elev på Bromangymnasiet. Där hittar du bland annat nyheter och länkar till sidor och information som du kan tänkas vara i behov av så som ditt kommande schema, matsedel, frågor och svar om studier och framtid och frånvaroanmälan. Tips är att lägga till sidan som en favorit i din webbläsare.

Elev på Bromangymnasiet

För att du ska kunna se dina omdömen och för att vi snabbt ska kunna nå dig om något akut skulle hända behöver du fylla i ditt telefonnummer och din skolmail i Skolplatsen. Läs mer om Skolplatsen här:

Skolplatsen på Bromangymnasiet

Under din tid på Bromangymnasiet kommer du att ha ett skåp där du förvarar dina grejer. Ta med ett hänglås så du kan låsa in dina saker. Det kan vara smart att köpa ett kodlås så slipper du hålla reda på nycklar.

Om du inte redan har ett bibliotekskort som gäller på HelGe-biblioteken så kan du skaffa ett nytt kort på Bromangymnasiets bibliotek när skolan har börjat. Du behöver lånekortet för att kunna låna läromedel.

Biblioteket på Bromangymnasiet

Specialkost och anpassad måltid beställs via e-tjänst. På Hudiskvalls kommuns webbplats hittar du mer information och kan göra din ansökan:

Specialkost och anpassad måltid (hudiksvall.se) Öppnas i nytt fönster.Beställ specialkost även om du ansökt om specialkost i vår kommun tidigare läsår eftersom alla kostintyg för föregående läsår makuleras. 

Att göra för dig som vårdnadshavare

Du som vårdnadshavare är viktig för oss och vi vill hålla kontakten med dig. Därför ber vi dig att registrera dina kontaktuppgifter så vi kan skicka information till dig via e-post och sms. Du registrerar dina kontaktuppgifter genom att logga in i Skolplatsen.

Skolplatsen på Bromangymnasiet

På sidan Elev på Bromangymnasiet hittar du bland annat nyheter och länkar till sidor och information som rör eleverna, så som kommande schema, matsedel, frågor och svar om studier och framtid och frånvaroanmälan. Tips är att lägga till sidan som en favorit i din webbläsare.

Elev på Bromangymnasiet

Om ditt barn är under 18 år så behöver du frånvaroanmäla ditt barn när det är sjukt. Frånvaroanmälan - Bromangymnasiet

Vanliga frågor inför terminsstart

Som elev på Bromangymnasiet får du ett passerkort som du använder för att komma in i skolan. Kortet är personligt. Du kommer tillsammans med din klass att ordna passerkort under de första dagarna. Det gör ni i receptionen. Tider för att göra ett passerkort kommer du att få av din lärare.

Grindarna kommer att vara öppna under de första dagarna och därefter kan du bli insläppt via receptionen, om du fortfarande inte fått ditt kort.

Om du glömt ditt passerkort måste du gå in via receptionen i huvudentrén för att bli insläppt. Om du tappat ditt passerkort måste du meddela receptionen och köpa ett nytt. Kortet kostar 150:- och betalas med kort.

Det går bussar till Bromangymnasiet. Tidtabeller hittar du på X-trafiks webbplats.

xtrafik.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det finns två olika busskort: Ung i Glada Hudik och Gymnasiekortet. Läs mer om vilka busskort som finns och vad som gäller på Hudiksvalls kommuns webbplats:

Busskort (hudiksvall.se) Öppnas i nytt fönster.

Ditt schema hittar du på sidan "Schema - Bromangymnasiet" under "Elev på Bromangymnasiet". Du söker på din klass och vecka.Schema - Bromangymnasiet

Sidan Elev på Bromangymnasiet

På sidan Elev på Bromangymnasiet finns information för dig som elev på Bromangymnasiet. Där hittar du bland annat nyheter och länkar till sidor och information som du kan tänkas vara i behov av så som ditt kommande schema, matsedel, frågor och svar om studier och framtid och frånvaroanmälan. Tips är att lägga till sidan som en favorit i din webbläsare.

Elev på Bromangymnasiet

Google Classroom

Din klass kommer att ha ett Google Classroom där din klassföreståndare berättar saker som är bra att känna till. Där kan du även ställa frågor till din klassföreståndare.

Det finns olika bidrag för studier på gymnasiet. Studiebidrag, extra tillägg, inackorderingstillägg och inackorderingsstöd är de vanligaste bidragen. På Hudiksvalls kommuns webbplats kan du läsa mer:

Ekonomiskt stöd för gymnasiestudier (hudiksvall.se) Öppnas i nytt fönster.

Om du har mer än 40 km från skolan och funderar på eget boende har du möjlighet att ansöka om inackorderingstillägg. Tänk på att om du har blivit beviljad busskortet gymnasiekort kan du inte få inackorderingstillägg. Mer information på Hudikvalls kommuns webbplats:

Ekonomiskt stöd för gymnasiestudier (hudiksvall.se) Öppnas i nytt fönster.Busskort (hudiksvall.se) Öppnas i nytt fönster.

På Bromangymnasiets skolrestaurang kan du varje dag välja mellan tre rätter; dagens lunch, vegetariskt och salladsbuffé. Du kan även köpa frukost på skolan.

Skolrestaurangen på Bromangymnasiet

Ja. På Bromangymnasiet finns HP-café som du hittar på plan 2. Cafeterian drivs av Försäljnings- och serviceprogrammet och där kan du köpa mackor och godsaker.

På Fordons- och transportprogrammet hittar du också ett café som drivs av anpassade gymnasieskolan.

Du sjukanmäler dig via Skolplatsen. Fram tills att du är 18 år och blivit myndig så är det din vårdnadshavare som frånvaroanmäler dig.

Frånvaroanmälan - Bromangymnasiet

Bromangymnasiet har tyvärr inget elevboende. Söker du boende kan du kontakta Hudiksvallsbostäder eller Forsa Folkhögskola.

Elevboende

Frågor kring IT och datorer

I slutet av din första skolvecka kommer du att få en dator som du kommer att ha under hela din studietid. Datorn delas ut av din klassföreståndare eller mentor.

I listan över tillgängliga trådlösa nätverk väljer du att ansluta till nätverket som heter Hudiksvallskommun

Bild som visar Hudiksvallskommun i listan över tillgängliga nätverk

Efter att du har valt att ansluta måste du justera några inställningar:

  • Börja med att ändra EAP-metod till PEAP.
  • I fältet för Serverns CA-certifikat väljer du Kontrollera inte.
Bild som visar var inställningarna ska ändras.

Övriga fält kan lämnas tomma.

Sedan behöver du fylla i Identitet och lösenord. Här anger du det användarnamn du har för ditt konto som identitet, och lösenordet är kontots vanliga lösenord.

BIld som visar var användarnamn och lösenord ska fyllas i.

Sedan är det bara att klicka på Anslut nere till höger för att koppla upp dig.

Google-verktygen

Under din skoltid kommer du att använda dig bland annat av Google-verktygen. Du kommer att ha ett Google Classroom för olika ämnen. Du kommer även att ha ett Google Classroom där din klassföreståndare berättar saker som är bra att känna till för dig och din klass. Där kan du även ställa frågor till din klassföreståndare.

Om du behöver stöd i språk-, läs- och skrivutvecklingen finns flera digitala verktyg som kan underlätta för dig när du studerar.

Digitala verktyg på Bromangymnasiet

Hur får jag mina inloggningsuppgifter till Google?

Om du gick i årskurs 9 i en av Hudiksvalls kommuns grundskolor så använder du samma inloggning som tidigare. Om du kommer från annan kommun eller från en friskola, och inte har en inloggning sedan tidigare, vänder du dig till receptionen för att få dessa uppgifter.

Vad gör jag om jag glömt mina inloggningsuppgifter?

Kontakta receptionen på Bromangymnasiet.

Vill du lära dig mer om Google-verktygen?

Digitala verktyg på Bromangymnasiet

Om du behöver teknisk support. Kontakta Bromanservice så hjälper dem dig.Kontaktuppgifter till Bromanservice

Bra att känna till

Det finns en elevkalender där du hittar sånt som händer på skolan, lov med mera. Du hittar kalendern under "Elev på Bromangymnasiet":

Elev på Bromangymnasiet

Under din tid på Bromangymnasiet kommer du att ha en mentor som är din handledare och som du träffar minst en gång per termin för utvecklingssamtal. Läs mer om vad din mentor kan hjälpa dig med:

Mentorskap

Studie- och yrkesvägledare finns på plats om du har frågor som rör din gymnasieutbildning eller om du funderar över hur du kan nå ditt drömyrke.

Studie- och yrkesvägledning på Bromangymnasiet

Din hälsa och ditt lärande går hand i hand. Elevhälsan finns för dig om du behöver någon att prata med. Om du till exempel skulle må dåligt, om pluggandet känns tungt eller om du har problem med relationer finns skolsköterskor, kuratorer, specialpedagoger och arbetsterapeut här för att ge dig hjälp och stöd.

Elevhälsan på Bromangymnasiet

Behöver du hjälp med din skolsituation? Har du svårt att koncentrera dig eller tycker det är krångligt att läsa och skriva? Arbetsterapeut och specialpedagog finns för dig.

Elevhälsan på Bromangymnasiet

Som elev har du möjlighet att vara med och påverka. Det finns programforum, elevkår och matråd.

Programforum

En gång per läsår träffas representanter från klassen med en skolledare. Där kan du vara med och påverka ditt egna program och även Bromangymnasiets som skola.

Elevkår

Elevkåren är en förening som drivs av elever på skolan. Elevkåren har möjlighet att driva frågor och påverka Bromangymnasiets framtid.

Elevkåren

Matråd

En gång varje termin träffas representanter från klassen personal från Bromangymnasiets restaurang. Genom detta forum kan du som elev vara med och påverka skolmaten.

Bromangymnasiet ska vara en drogfri skola. Ingen hantering eller användning av droger ska förekomma på skolan. Av omtanke är Bromangymnasiet en rökfri skola.

Rökfri miljö på skolans område

Film: Rundvisning på Bromangymnsiet med Thula och Zimone