Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Grattis till 1:a priset!

"Utställningen Unga Forskare samlar varje år ungdomar för att tävla om sina gymnasie- eller projektarbeten. Totalt hundra ungdomar tävlar i Finalen på Tekniska Muséet i Stockholm om priser till ett värde av mer en 500 000 kr. Den veckan var en av de mest fantastiska någonsin, där jag träffat nya vänner från hela Sverige och lärt mig enormt mycket om hur häftiga projekt man som ungdom kan göra.
Jag deltog med ett projekt som jag inledde på MIT och Harvard förra sommaren, och handlar om hur man utveckla algorithmer utifrån Einsteins allmänna relativitetsteori för att upptäcka gravitationslinser och ta reda på värdefull information om även mörka objekt på himlen. Sekreteraren för Nobelkommittén, Göran K. Hansson, var där och pratade med mig om mitt projekt. Även VD:n för Svenskt Näringsliv, Carola Lemne, var där och talade. Jag fick ta emot förstapriset, deltagande i världens största vetenskapstävling för unga: Intel ISEF i Los Angeles i maj. Jag kommer alltså att representera Sverige där med mitt projekt, tillsammans med tre andra. Det ser jag verkligen fram emot!

För mer information om Unga Forskare och Utställningsfinalen, läs mer på: https://www.ungaforskare.se/2017/03/30/sveriges-skarpaste-unga-forskare-har-utsetts/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Nästa år kanske det är just du som deltar och vinner från Broman!"

Text: Elias Waagaard
Bild: Ola Jacobsen