Bromangymnasiet fick fint resultat i matte-SM

Miniräknare och bok om problemlösning.

Du kan räkna med Bromangymnasiet när det gäller matematik. I år kom skolans lag på plats 26 i matte-SM.

Topplaceringarna i skolornas matematiktävling gick till kända gymnasium från städer som Stockholm, Göteborg och Lund. Lagpoängen för Bromangymnasiet gav den fina placeringen 26 av de 80 gymnasium som deltog från hela landet.

– Jag är mycket glad åt vårt resultat. Eleverna gjorde en toppeninsats, säger Johan Sidenvall, lektor i Hudiksvall kommun.

Tävlingen sker både individuellt och i lag med kvalificeringsomgång och final. I år tävlade fem elever från det naturvetenskapliga- och teknikprogrammet, både från år 2 och 3 på Bromangymnasiet.

Chans för matteintresserade

Det finns även fler möjligheter till fördjupning inom matematik. Bland annat deltar en grupp elever i en problemlösningskurs vid Umeå universitet.

– Det är ett tillfälle att lära sig mer utmanande och inspirerande matematik, lära känna andra unga med matematikintresse och även få veta mer om vad det innebär att tävla i ämnet, säger Johan Sidenvall.

Matematik på flera nivåer

På Bromangymnasiet och i Hudiksvalls kommun görs mer för att möta elevers intresse för matematik. För högstadieelever finns möjlighet att läsa de inledande gymnasiekurserna under sin högstadietid. På Läroverket finns dessutom möjlighet för elever att läsa mer matematik genom att en gymnasielärare håller matematiklektioner varje vecka med fokus på fördjupad matematik. Sedan förra året kan gymnasieelever läsa matematik på universitetsnivå, via Umeå universitet.

Om matte-SM

  • Skolornas matematiktävling har arrangerats av Svenska matematikerförbundet sedan 1961. Det är en tävling i matematisk problemlösning för gymnasister och ett tillfälle att upptäcka sin potential inom matematik och uppmuntras att fördjupa sig.
  • På webbplatsen för Skolornas matematiktävling hittar du uppgifter och lösningar från tidigare år: www.mattetavling.se/facit Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.