Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Ska du välja utbildning efter gymnasiet? 15 mars öppnar ansökan till högskolor och universitet

Den 15 mars öppnar ansökan till högskolor och universitet. Hurra säger en del – andra säger ”hjälp, vad ska jag välja”? Måste jag välja nu?

Lugn, vi SYV kan hjälpa dig att sortera och vägleda dig om hur du kan tänka när du ska ta ett beslut – men vi tar inte beslutet åt dig. Det finns olika saker som kan spela roll när du ska ta beslut: dina intressen, familj och vänners åsikter, betyg, vill jag flytta eller inte, studiebesök, hur kompisen väljer eller inte väljer, slumpen, lön osv. Det finns så många olika saker som spelar in – det är där vi kan hjälpa just dig.

Välkommen att boka tid hos din SYV!

Frågor och svar om studier

Vart finns jobben om fem år?

Ett annat sätt att ta beslut på kan vara att veta hur arbetsmarknaden ser ut nu och några år framåt.

Arbetsförmedlingen och SACO visar prognos för olika yrken inom de närmsta fem åren, dvs. om det är konkurrens inom yrket eller inte. Det är tyvärr svårt att säga exakt hur prognosen blir pga. covid 19 som gör att siffrorna kan slå om snabbt, men det är den prognosen som finns just nu. Af uppdaterar sin prognos två ggr/år. Arbetsförmedlingens prognos med 200 yrken hittar du här – AF yrkesprognos Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Sacorapporten Framtidsutsikter presenterar Sacoförbunden årligen sina prognoser för hur arbetsmarknaden för ett antal av deras akademikeryrken kommer att se ut på fem års sikt. Här hittar du alla yrkesprognoser i en förkortad form utifrån lägena liten konkurrens, balans och stor konkurrens om jobben. Denna prognos uppdaterade i november 2020. Covid19 påverkar även resultatet här med att det är svårt att ge en exakt prognos, men det är denna som finns just nu.

SACOS prognos hittar du här SACO - Framtidsutsikter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.