Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Samarbete mellan kommunen och aktörer för stöd till undgomar

Under skolavslutningsveckan kommer det finnas flera resurser synliga runt om i kommnen som samarbetar för att finnas som extra stöd till ungdomar. Kommunens fältassistenter, socialtjänst och fritidsgårdar samarbetar med polis och nattvandrare för att bidra till en trygg miljö för våra undgomar.

Vi närmar oss skolavslutning och det finns en oro till att det kan bli stökigt och även att helgen kan bidra till smittspridning i samhället. Kommunen har en förebyggande enhet som har förstärkts med bland annat fältassistenter.

- En fältare är en trygg vuxen som är där ungdomar finns för att skapa trygghet, arbeta uppsökande och skapa relationer, prata om allt stort om smått, säger Nella Henriksson som är verksamhetschef för tillfälligt stöd.

Fritidsgårdarna är en plats för trygga möten

Kommunens fritidsgårdar är en plats för trygga möten i en drogfri miljö mellan i första hand ungdomar i åldrarna 13-18 år. Alla kommunens fritidsgårdar har öppet som vanligt under skolavslutningsveckan.

- Förutom våra ordinarie öppettider så kommer Iggesunds fritidsgård hålla öppet en extra fredag. Till oss kan man komma som ett alternativ till att vara ute på stan, säger Per Fridh som är enhetschef för kommunens fritidsgårdar.

Nattvandrare är en viktigt samarbetspartner

Nattvandrare är en ideell kraft som syftar till att det ska finnas vuxna förebilder, medmänskligt stöd och social trygghet bland unga människor när de rör sig ute på kvällar och nätter. Nattvandrarnas närvaro förebygger också kriminalitet som skadegörelse, våld och drogmissbruk.

- När det är någonting som händer så försöker vi vara där, om någon mår dåligt. Vi kan ringa hem, eller ibland söka samabete med soialtjänst eller polis, säger Malin Danielsson som är nattvandrare från Iggesund. Detta är bland det roligast jag gör. Det som ger mest det är när man träffar en ungdom som man har sett förut som man kanske har hjälpt, som kan komma fram och tycka att vi gör ett jättebra jobb.