Företag visar elever möjligheterna inom industrin

Ungdomar tittar på bildspel med texten det finns många vägar till jobb.

Under torsdagen fick Läroverkets nior besök från HIAB, Andritz och Sjölins smide. Föreläsningen, om vilka som arbetar i en industri och föreläsarnas egna vägar till idag, är en del av Industriveckan.

– Föreläsningen var bra. Det var intressant att höra om deras väg från gymnasiet till nu, säger en elev.

Under den pågående Industriveckan besöker representanter från olika lokala industriföretag alla niondeklasser i Hudiksvalls kommun samt Bergsjö skola. Tanken är dels att underlätta för eleverna att göra väl underbyggda gymnasieval, dels att låta eleverna möta näringslivet och lokala företag.

– För oss är det viktigt att samverka med näringslivet och erbjuda fysisk kontakt med lokala företag och yrkespersoner. Det är alltid spännande när näringslivet kommer in i klassrummet. Ungdomar och vuxna har mycket att lära av varandra, säger Karin Ynger, lärare på Läroverket.

Förhoppningen är att veckan kan inspirera och motivera eleverna till att se möjligheter i livet, karriären och Hudiksvall med omnejd. Vissa får upp ett intresse för något som de tidigare inte har tänkt på.

Ulrik Jonasson från Sjölins smide är en av torsdagens föreläsare. För honom utgör veckan en del av företagets strategiska kompetensförsörjning. Han betonar vikten av att utmana vissas bild av industrin som en tråkig och mansdominerad plats.

– Säger man "industri" tänker många på svetsare och svarvare, men det är så mycket mer. Idag kan du lika gärna vara kock eller ha pluggat humaniora, så länge du kommer med respekt, ansvar, egna initiativ och nyfikenhet. Vi har världsledande företag i Hudiksvall, men vi behöver ungdomar eftersom de kan saker vi inte kan, säger Ulrik Jonasson.

Läs mer om Industriveckan och vilka företag som deltar:

Industriveckan

Läs mer om skola i utveckling:

Skola i utveckling