Eldning av trädgårdsavfall

Räfsar ihop rishög

Våren har anlänt och för många betyder det fix i trädgården. Det innebär också trädgårdsavfall i form av gammalt gräs, löv och grenar. Trädgårdsavfallet är bäst att återvinna, men det är också möjligt att elda på vissa villkor.

Från och med 1 januari 2024 gäller nya bestämmelser om bioavfall som berör trädgårdsavfall. Trädgårdsavfall består framför allt av växtdelar, gräsklipp, löv och grenar som kommer från skötsel av trädgården. De nya bestämmelserna är en del av införandet av EU:s avfallsdirektiv och innebär bland annat att bioavfallet i första hand ska materialåtervinnas.

– Vi rekommenderar dig att återvinna ditt trädgårdsavfall genom att kompostera det på din egna tomt eller lämna det på en återvinningscentral. Men det är också möjligt att elda det på vissa villkor, säger Margareta Eiserman miljö- och hälsoskyddschef i Hudiksvalls kommun.

I Hudiksvalls kommun får torrt trädgårdsavfall eldas om det kan ske utan att besvär uppstår, som till exempel att rök stör närboende eller att elden riskerar att spridas. Inom detaljplanelagda områden är det dock förbjudet att elda trädgårdsavfall mellan 1 maj och 30 september.

Mer information om eldning utomhus och tips att tänka på innan du ska elda hittar du här:

Eldning utomhus