Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Styrka hela livet, ett projekt för rörelse

Person håller i ett stöd och lyfter ena benet.

Styrka hela livet är ett projekt i samarbete mellan Hudiksvall Din hälsocentral och Förebyggande enheten vid Hudiksvalls kommun i syfte att hitta en metod för att jobba gränsöverskridande och fallförebyggande för äldre. Projektet har resulterat i möjlighet för dig till rörelse tillsammans med andra.

- Satsningen Styrka hela livet riktar sig till äldre som har en ökad fallrisk, exempelvis som börjat använda gånghjälpmedel eller som upplever sämre balans och blivit mer inaktiva och kanske är rädda att ramla. Vi har tagit fram en metodbok och en film som beskriver hur man i grupp kan träna benstyrka och balans med äldre på ett säkert sätt utan att behöva ha utbildning inom rehabilitering, säger Jannie Pevik som är träffpunktskoordinator i Hudiksvalls kommun.

I Hudiksvalls kommun har det startat grupper på träffpunkterna för äldre där man jobbar enligt denna metod. Du kan bland annat få hjälp att träna upp din balans och muskelstyrka. Träningsgrupper arrangeras på alla Hela livets träffpunkter för seniorer. Beroende på träffpunktens storlek och personalresurs erbjuds 1-2 grupper med 4-6 personer en gång per vecka varje termin. Du uppmuntras också till egen hemmaträning.

- Vi har hittat ett bra sätt för att nå ut genom träffpunkterna och vi har börjat använda metoden vid samtliga fem träffpunkter, där styrketräningen erbjuds kontinuerligt varje termin, säger Jannie Pevik.

Vill du ha mer information?

På hudiksvall.se kan du läsa mer om att delta vid ett aktivitetstillfälle i regi av Styrka hela livet.

Styrka hela livet - delta

Du kan läsa mer om bakgrunden till projektet på Region Gävleborgs webbplats. Informationen där riktar sig till såväl dig som vill leda grupper i länet och till dig som vill få mer information om vad det går ut på. Alla som har varit med i en grupp kan använda filmen och handboken som finns publicerad där, som stöd för träning hemma.

Styrka hela livet – information från Region Gävleborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.