Behöver du boktips? Fråga Bokhäxan!

Bokhäxan

Böcker är magiska. De öppnar dörrar till nya världar och nya tankar. De kan skapa igenkänning eller få dig att drömma dig bort för en stund. Att läsa en riktigt bra bok kan kännas som att få en vän för livet. Om man hittar rätt bok, det vill säga. Nu finns Gävleborgs första bokhäxor som skriver lyckobrev och trollar fram boktips för dig som är mellan 13 och 25 år.

Du som är mellan 13 år och 25 år kan fylla i ett anonymt formulär på Bokhäxans hemsida. I formuläret har du 20 rader på dig att berätta om dig själv, vad du berättar är helt upp till dig själv. Du kan till exempel berätta om vad du tycker om, vad du tänker på eller vad som är viktigt i ditt liv. När tiden är mogen får du ett lyckobrev och tre personliga boktips, speciellt utvalda för dig. Lyckobrevet och boktipsen är skrivna av en utbildad bokhäxa.

Fyll i formuläret och testa Bokhäxan (bokhäxan.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Carola Forslund och Johanna Berggren är de första bokhäxorna i Gävleborg. De jobbar på Hudiksvalls respektive Iggesunds bibliotek och hoppas att Bokhäxan kan locka fler unga till läsning.

- En viktig del av Bokhäxan är att få ungdomarna att känna sig sedda. Vi vill ge dem ett personligt lyckobrev som bekräftar dem och får dem att må bra. Dessutom får de tre utvalda boktips som antingen träffar rätt eller utmanar beroende på vad de vill med sin läsning, berättar Carola och Johanna.

Bokhäxan är en idé som ursprungligen startade i Göteborg. Idag finns Bokhäxan även i Västernorrland, Jämtland, Härjedalen och numera också i Gävleborg.