Ge om du har över - ta om du behöver, ett house of kindness

Person skruvar på ett tak.

Elever på Bygg- och anläggningsprogrammet har tagit på sig att bygga en bod i ett behjärtansvärt projekt för frusna behövande. Många aktörer är inblandade i förarbetet där syftet varit att hjälpa frusna behövande med en bod där man kan hänga in varma kläder, skor och annat utan att sakerna blir blöta. “Ge om du har över - ta om du behöver” är den fyndiga slogan beskriver hur det ska fungera.

Det började med ett samarbete mellan Teknikprogrammet och Social- och omsorgsförvaltningen i ett stadsutvecklingsarbete i våras där eleverna kom med idén till “snällboden” som den fritt översatt också kallas.

Företagarna i staden sponsrar materialet genom Robert Grundell. Madeleine Granér-Persson från Glada Hudik har tillsammans med stadsarkitekten Emma Nordebo-Snygg tagit fram ritningar på en bod som är inspirerad av sjöbodarna. Det blir en rödfärgad bod med vita detaljer och fönster på gavlarna och blindfönster på sidan om den breda öppningen framåt.

Efter kontakt med Bromangymnasiet nappade eleverna och lärarna på Bygg- och anläggningsprogrammet på uppdraget att bygga boden och de blivande målarna kommer att göra sitt för att den ska smälta in i stadskärnan där den sedan kommer att stå i anslutningen till Kanalparken.
När den kring jul står där klar är det alltså upp till medborgare och hjälporganisationer att fylla på den med vinterkläder och annat. Vad som återstår att lösa är att någon tar sig an att se till så att den hålls ren och i bra skick.

Om programmen

Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program där du får arbeta från en idé till en färdig produkt. Är du nyfiken på hur saker runt omkring dig fungerar och är intresserad av teknik och problemlösning, då är Teknikprogrammet en utbildning för dig.

Teknikprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram som vänder sig till dig som vill arbeta med att bygga, underhålla och göra ombyggnationer av hus och anläggningar.

Bygg- och anläggningsprogrammet