Hotell, restaurang och bageri
Anpassade gymnasieskolans program för hotell, restaurang och bageri är ett yrkesinriktat program. Efter avslutat program har du kunskaper för arbete med till exempel service, matlagning och bakning samt för hantering av färskvaror och livsmedel.
Under utbildningen får du bland annat lära dig matlagning, bakning och servering. Du får lära dig om hur man hanterar livsmedel och hur du arbetar i olika typer av kök. Du får dessutom lära dig olika arbetsuppgifter som tränar dig för arbete på hotell.
Arbetsplatsförlagt lärande, APL
Under dina fyra år på skolan kommer du att vara ute på minst 22 veckors arbetsplatsförlagt lärande, APL. Du är på en arbetsplats för att i verkligheten lära dig grunderna för yrket. På arbetsplatsen tränar du och använder de kunskaper du får på programmet.
Betyg
Du får betyg när en kurs är avslutad. Läraren ska bedöma dina kunskaper och jämföra dem med kraven som finns för betygsstegen A, B, C, D och E.
Gymnasiearbete
I slutet av din utbildning gör du ett gymnasiearbete. Det ska passa ihop med programmålen och din utbildning. Gymnasiesarbetet ska visa att du klarar vanliga arbetsuppgifter inom ditt yrkesområde.
Individuell studieplan
Du har en individuell studieplan. I den står det vilka ämnen och kurser som du läser under din gymnasietid. Alla beslut om vad du ska läsa och arbeten som du utför ska finnas med i din studieplan.
Vilka ämnen ingår i utbildningen?
Gemensamma ämnen | 900 poäng |
---|---|
Engelska 1 | 100 poäng |
Estetisk verksamhet | 100 poäng |
Historia 1 | 50 poäng |
Idrott och hälsa 1 | 200 poäng |
Matematik 1 | 100 poäng |
Naturkunskap 1 | 50 poäng |
Religionskunskap 1 | 50 poäng |
Samhällskunskap 1 | 50 poäng |
Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 | 200 poäng |
Programgemensamma ämnen | 600 poäng |
Bageri- och konditorikunskap | 100 poäng |
Hotell | 100 poäng |
Livsmedels- och näringskunskap | 100 poäng |
Måltids- och branschkunskap | 200 poäng |
Service och bemötande 1 | 100 poäng |
Individuellt val | 200 poäng |
Gymnasiearbete | 100 poäng |
Programfördjupning | 700 poäng |
Hem- och konsumentkunskap 1 | 100 poäng |
Våningsservice 1 | 100 poäng |
Digital kompetens | 100 poäng |
Mat och butik 1 | 100 poäng |
Mat och butik 2 | 100 poäng |
Matlagning 1 | 100 poäng |
Frukost- och bufféservering 1 | 100 poäng |