Mellanåret - jobba som ingenjör efter studenten

Närbild på en person som går uppför en stentrappa utomhus och bär en svart väska i höger hand.

Vill du prova på att jobba som ingenjör efter studenten? Då finns mellanåret där du har möjlighet att prova på yrket och samtidigt studera högskolekurser under ett år.

För vem?

Mellanåret med inriktning ingenjör riktar sig till dig som går naturvetenskapliga- eller tekniska programmet på Bromangymnasiet.

Hur funkar det?

Du jobbar tre dagar i veckan (60 %) på din arbetsplats. En dag i veckan studerar du en högskolekurs (distans) 7,5 hp, och en dag ägnas åt en orienteringskurs på CUL med olika inslag som studiebesök på olika företag, kartläggningsuppdrag från Teknikcollege, arbetslivs- och arbetsmarknadskunskap.

Förutom de obligatoriska inslagen i orienteringskursen så formar ni studenter innehållet tillsammans med er lärare.

Får jag lön?

Lönen blir cirka 11.000:- i månaden och betalas av din arbetsgivare.

Hur kan en vecka se ut?

Schema för en vecka på mellanåret kan se ut så här:

  • Måndag-onsdag: Arbete på företaget
  • Torsdag: 90 minuters schemalagd tid på Cul i orienteringskursen Yrkesval industri. Övrig tid studier högskolekurs.
  • Fredag: Studier högskolekurs.

Studera på Högskola/Universitet

Du läser två distanskurser (2x7,5 hp) mot högskola/universitet. En kurs i logistik är obligatorisk och den ska alla som blir antagen till Mellanåret söka och läsa. Den andra kursen väljer du fritt.

Vad händer efter mellanåret?

Du får med dig nya kunskaper inför kommande studier och anställning. Du får personliga kontakter som kan hjälpa dig in i arbetslivet och du vet hur det är att studera mot högskola, vilket underlättar om du ska söka vidare.

Hur går antagningen till?

Efter att du skickat in din ansökan har företagen uttagning med intervjuer och eller speeddating. Det finns ett begränsat antal platser. Du kommer att få besked om du blivit antagen under mars-april.

Anställningsperiod

1 september- 31 maj

Ansökan

14 februari är sista ansökningsdag för mellanåret ingenjör.

Ansökningsblankett:

Var kan du jobba under mellanåret?

Andritz, Hextatronic, HIAB, Holmen Iggesund, HSP Gripen, Huddig, Monitor, Oilquick, Senseair, Sjölins smide, SMP Parts, Sunfab och Voith Turbo Safeset.

Mer om företagen

Vad gör Andritz?

Andritz i Iggesund konstruerar och tillverkar detaljer för sönderdelning av ved för produktion av flis hos sågverk och pappers- och massabruk runt om i hela världen. Våra produkter finns på alla kontinenter och vi är världsledande på det vi gör. Vi har ett unikt och världsomfattande program vad gäller service av våra produkter som kallas PartnerChip. Här kombinerar vi servicetjänster och våra produkter för att ge våra kunder en stabil produktion av flis. Kundernas slutprodukter är papper, kartong, textilier, insatser till biodrivmedel, produkter som ersätter plast, sågade trävaror, mm. Produkter som bidrar till en hållbar framtid.

Läs mer om Andritz Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad får du göra som mellanårselev på Andritz?

Som mellanårselev på Andritz kommer du att vara en viktig funktion i vår vardag där du arbetar med olika projekt som säkrar upp vårt kvalitetsansvar i produktionsprocessen. Du kommer också att få vara med i utvecklingen av våra produkter där du kommer att jobba med konstruktions- och produktionstekniska frågor.

Vilken typ av elev söker Andritz?

För att arbeta hos Andritz vill vi gärna att du är nyfiken, social, strukturerad och tekniskt intresserad.

Vad gör Hexatronic?

Hexatronic gör fiberkablar och dukter.

Läs mer om Hexatronic Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad får du göra som mellanårselev på Hexatronic?

Som elev på Hexatronic så får man jobba i fabrikens typtestningslabb
och utföra diverse mekaniska tester på dukt och fiberkabel. Testerna är
extremt viktiga och de värden man får fram är de som presenteras för
Hexatronics kunder. Det är en givande arbetsplats med varierande arbetsuppgifter med trevliga kollegor. Erfarenheten som man får från att jobba på Hexatronic är en otrolig fördel inför framtida arbete inom industrisektorn.

Vilken typ av elev söker Hexatronic?

Vi söker dig som är entusiastisk, arbetsam, ansvarstagande och självgående.

Vad gör HIAB?

Information kommer inom kort.

Vad gör Holmen Iggesund?

Vi på Holmen Iggesund utvecklar premiumkartong för meningsfulla förpackningslösningar. Våra varumärken Invercote och Incada är världsledande i kvalitet, slitstyrka och designmöjligheter.

Holmens affärsidé är att äga och förädla skog. De växande träden förädlas i egen industri till allt från trä för klimatsmart byggande till förnybara förpackningar, magasin och böcker samtidigt som vi producerar vatten- och vindkraft på egen mark.

Vi är en internationell och hållbar verksamhet med stora utvecklingsmöjligheter. På Holmen Iggesund värdesätter vi våra medarbetare och produkter högt. Våra anläggningar för produktion och förädling ligger i Iggesund och Strömsbruk, Sverige, samt i Workington, Storbritannien.

Läs mer om Holmen Iggesund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad får du göra som mellanårselev på Holmen Iggesund?

Som mellanårselev har du möjlighet att få prova på att praktisera inom produktion, drift, underhåll eller produktutveckling. Du kommer att få möta ett brett spektrum av arbetsuppgifter där teknik och människa möts och samarbetar. Hos oss har du goda möjlighet att få vara med och påverka och idéer är alltid välkomna. Du kommer ha ett stort kontaktnät där du får möta flera olika yrkeskategorier som gärna bidrar med sin kompetens för att du ska få lära dig så mycket som möjligt under den här perioden.

Du kommer att få en gedigen introduktion med inblick i hela processen från skog till slutprodukt och efter praktikperioden hos oss kommer du ha med dig massor av erfarenheter som rustar dig inför framtida yrken.

Vilken typ av elev söker Holmen Iggesund?

Är du nyfiken, analytiskt och samarbetsorienterad kommer du passa in utmärkt hos oss.

Vad gör HSP Gripen?

HSP Gripen utvecklar, tillverkar och marknadsför hydraulisk griputrustning för materialhantering under varumärket och produktnamnet Gripen. Huvudsakliga användningsområden är för skogstransport på skotare och lastbilar, för materialhantering och sortering på mark- och anläggningsmaskiner, samt vid hantering av stora volymer i hamnar och på virkesterminaler. Helt enkelt en grip för varje situation. Idag sysselsätter företaget cirka 40 personer och omsätter 80 Mkr per år varav 65 procent exporteras till ett 30-tal länder.

Läs mer om HSP Gripen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad får du göra som mellanårselev på HSP Gripen?

Under mellanåret hos Gripen får du under en introduktionsperiod bekanta dig med alla delar i företaget, från inköp av råvara via tillverknings- och försäljningsprocessen till att produkten slutligen hamnar hos användaren.

Du kommer vidare att få fördjupning inom ditt huvudområde där du kan få ett eget projekt att ansvara för under perioden, alternativt ingå i en projektgrupp för tex maskininstallationer. Vi kommer under året bla. installera en ny robotmatad svarv samt en ny skärmaskin vilka teknikavdelningen kommer att stötta. Du kommer att få arbeta i CAD med framtagande och revision av ritningar samt med stödjande system för detta. Arbetsuppgifterna kommer att vara varierande, inom både produktion och marknad, för att ge dig en så bra bild som möjligt hur det är att arbeta vid vårt företag.

Vilken typ av elev söker HSP Gripen?

Vad som krävs av dig för att erbjudas en plats på HSP Gripen För att arbeta i vårt team är du intresserad av tillverkningsindustri, driven och målmedveten, nyfiken och social.

Vad gör Huddig?

HUDDIG AB i Hudiksvall, utvecklar, tillverkar och marknadsför världsledande midjestyrda grävlastare.

Läs mer om Huddig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad får du göra som mellanårselev på Huddig?

Som mellanårselev arbetar du med nyutveckling och med förändringar/förbättringar på grävlastarens olika komponenter. Du arbetar i ett brett kontaktnät med övriga avdelningar som provning, produktion, inköp, eftermarknad och underleverantörer. Det innebär ett brett och omväxlande arbete. Vi erbjuder dig ett utvecklande och intressant arbete.

Vilken typ av elev söker Huddig?

Vi söker två mellanårselever som har ett stort teknikintresse och tycker om att arbeta med 3D CAD. Våra verktyg är Solid Works och SmarTeam för dokumenthantering. Du kommer givetvis att ges tillfälle till utbildning på våra programvaror.

Vad gör Monitor?

Monitor ERP System AB utvecklar och marknadsför affärssystemet MONITOR. Ett affärssystem är ett program som används för styrning och administration av ett företag.

Läs mer om Monitor ERP System AB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad får du göra som mellanårselev på Monitor?

Arbetsuppgifterna bestäms i samband med anställning och vi försöker att anpassa dessa efter både dina intressen och kunskaper samt företagets behov.

Vilken typ av elev söker Monitor?

Vi söker drivande och ansvarstagande elever som är redo för nyttiga erfarenheter som kan ligga till grund för framtida arbeten.

Vad gör Oilquick?

Oilquick AB är ett familjeägt teknikföretag som utvecklar, tillverkar och säljer helautomatiska snabbfästessystem för entreprenadmaskiner. Huvudkontoret finns i Hudiksvall och där tillverkas produkterna i företagets egna verkstad.

Läs mer om Oilquick Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad får du göra som mellanårselev på Oilquick?

Att välja Oilquick som arbetsplats för mellanåret ger dig en bra grund att stå på och är ett gott alternativ om du inte har några direkta planer efter gymnasiet. Du får en inblick i hur arbetslivet kan se ut och du får känna på hur det är att arbeta under rätt förhållanden tillsammans med trevliga arbetskamrater. Du får dessutom ta del av företagets förmåner som vilken anställd som helst.

Vilken typ av elev söker Oilquick?

Vi söker dig som är driven, engagerad och nyfiken. Du är en person som kan se dig själv arbeta mestadels i CAD-programmet Inventor, men även i egna projekt.

Vad gör Senseair?

Senseair är ett industriföretag som är världsledande inom luft och gas-sensorer byggda på NDIR teknik och har sitt huvudkontor i Delsbo.

Läs mer om Senseair Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad får du göra som mellanårselev på Senseair?

Som mellanårselev på Senseair kommer du att få prova på många nya, spännande, varierade och utmanande arbetsuppgifter. Allt ifrån testning och dataanalys till problemlösning och praktisk montering. Du får vara med och påverka och bestämma dina arbetsuppgifter. Företaget har en stor mångfald av anställda vad gäller ursprung och kunskaper, vilket du kommer ha nytta av i ditt framtida arbetsliv.

Vilken typ av elev söker Senseair?

Vi söker dig som är intresserad av hållbar utveckling, miljö, konstruktion, elektronik, optik, testning, problemlösning, smarta lösningar och analysering.

Vad gör Sjölins Smide?

Sjölins Smide monterar stålkonstruktioner runt om i hela Sverige. Varje produkt är unik, det gör att vi har både privatpersoner och byggbolag som kunder.

Läs mer om Sjölins Smide Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad får du göra som mellanårselev på Sjölins Smide?

Som mellanårselev på Sjölins smide får du göra en mängd olika saker. Den ena dagen är ofta inte den andra lik. Den ena dagen kan du sitta i CAD och konstruera trappräcken efter mall från kund, och nästa dag kanske du är i Gävle och inspekterar tågbroar eller pratar med en leverantör till ett sjukhusbygge i Stockholm.

Vilken typ av elev söker Sjölins Smide?

Vi söker dig som är intresserad av byggbranschen. Som person är du kreativ, flexibel och social.

Vad gör SMP parts?

Information kommer inom kort.

Vad gör Sunfab?

Sunfab Hydraulics AB är ett familjeägt företag som utvecklar, tillverkar och marknadsför hydraulpumpar och hydraulmotorer för mobilhydraulik.

Läs mer om Sunfab här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad får du göra som mellanårselev på Sunfab?

Som mellanårselev kommer du att dela din tid mellan företagets Utvecklingsavdelning samt Produktionssupport. Det gör att du får en god produktkännedom och får följa en enskild detaljs resa från CAD-miljö hela vägen till slutmonterad produkt.

Hos Utvecklingsavdelningen arbetar du t.ex. med ändringar/förbättringar på befintliga produkter och tekniska dokument.

På Produktionssupport är du behjälplig i det dagliga kvalitetsarbetet, som bl.a innebär att hantera avvikelser, genomföra mätningar i mätmaskin osv.

Sammantaget får du arbetsuppgifter som innebär ett brett och omväxlande arbete och att du får se resultatet av ditt arbete i den slutliga produkten.

Vilken typ av elev söker Sunfab?

Vi söker en mellanårselev med teknikintresse, som gillar omväxlande arbetsuppgifter samt att arbeta med 3D CAD. Du är kvalitetsmedveten, ansvarstagande, nyfiken och självgående.

Vad gör Voith?

Voith Turbo Safeset AB baserat i Hudiksvall, är en del av den internationella koncernen VOITH. Vi konstruerar och producerar vridmomentbegränsande kopplingar på en världsledande nivå. Våra kopplingar finns över hela världen inom industrier som gruva, energi, återvinning, marint och transport.

Läs mer om Voith Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad får du göra som mellanårselev på Voith?

Som mellanårselev får du sätta dig in i företaget och industrivärlden för att skapa en god inblick i de olika yrken som finns inom företaget. På Voith kan du jobba på utvecklingsavdelningen där du får ta del i olika projekt och utveckla företaget in i framtiden eller så kan du bli en del av konstruktionsavdelningen där du får använda din kunskap inom mekanisk design och CAD. Du kommer att ställas inför nya intressanta utmaningar som anpassas beroende på dina personliga intressen och förmågor. Detta gör att du varje dag har någonting intressant att jobba med och som även kommer att påverka slutprodukten

Vilken typ av elev söker Voith?

Är du en fena på problemlösning och har ett intresse för CAD, programmering eller Excel är Voith företaget för dig.