Sök och låna på våra bibliotek

Mamma läser med sitt barn ur en barnbok som de håller framför sig.

Du hittar allt som finns att låna i bibliotekskatalogen HelGe. Där kan du sök efter bäcker, reservera det du vill låna, göra omlån och se lånetid.

I bibliotekskatalogen HelGe kan du söka och reservera bäcker. Du kan också hantera dina lån.

Frågor och svar om att låna på våra bibliotek

Lånetiden är normalt 28 dagar. Efterfrågat material har kortare lånetid. Sista återlämningsdag anges på lånekvittot. Du ser det också på ditt lånekonto när du loggar in på Helgebiblioteken.se.

Behöver du längre lånetid kan du oftast göra omlån. Det ska göras innan lånetiden går ut. Omlån kan göras på biblioteket, per telefon eller via Helgebiblioteken.se. Om du inte gjort omlån via HelGebiblioteken.se tidigare så finns en instruktion hur du går tillväga på hemsidan.

I vår webbkatalog på Helgebiblioteken.se kan du söka och reservera medier inklusive det som är utlånat och media som finns inne på något av biblioteken i HelGe-samarbetet. När du har hittat det du letat efter gör du en reservation, där väljer du även hämtställe. Det går också bra att vända sig till bibliotekspersonalen så hjälper de dig att reservera.

Det går att lämna inköpsförslag på medier som inte finns i Helge-bibliotekets webbkatalog. Vi förmedlar även medier från andra bibliotek via fjärrlån. Det är det utlånande biblioteket som bestämmer om de lånar ut och hur länge. Om boken eller medien är reserverad kan väntetiden bli längre.

Fjärrlån

Sedan januari 2023 tas det inte ut någon förseningsavgift.

Om materialet inte lämnas tillbaka efter påminnelse, skickas det en räkning till din folkbokföringsadress och lånekortet spärras.

När lånekortet är spärrat går det inte att låna hem medier. Denna spärr tas bort när materialet är återlämnat.

Om du skadar eller tappar bort det du lånat måste du ersätta det. Du betalar då en ersättningsavgift.

Avgifter för bibliotek

Om inte räkningen har gått ut, kan du ta med den och boken till biblioteket så skrivs räkningen av.

Du kan inte få tillbaka pengarna, men får behålla den återfunna boken.

Om HelGe

Vi är cirka 180 anställda på 46 HelGe-bibliotek, har över 1 miljon böcker och boktransporter går mellan huvudbiblioteken tre gånger i veckan.

Bibliotekens medier är tillgängliga för alla låntagare i alla tio kommuner. Det innebär att du som låntagare har tillgång till ett mycket stort mediebestånd. Vi har ett gemensamt lånekort och du kan låna, återlämna och reservera på samtliga HelGe-bibliotek.