Gymnasievalet

Efter nio år i grundskolan har det blivit dags för en ny fas i ditt liv – gymnasiet. Här hittar du information hur du ansökar samt tips på hur du ska tänka inför din ansökan till gymnasiet.

Att plugga på gymnasiet kommer på många sätt att vara annorlunda mot att gå i grundskolan. På gymnasiet har du till stora delar möjlighet att själv bestämma vilka ämnen du vill lära dig mer om. Du kanske har en dröm om vad du vill arbeta med i framtiden? Eller har du ett intresse som du brinner för? Vill du hålla så många dörrar öppna som möjligt, så att du kan bestämma dig lite senare? Det viktiga är att du tänker på vad du själv skulle vilja göra med din framtid. Det är du som ska trivas och ha kul med det du gör.

Hur ansöker jag till gymnasiet?

Du skickar in din ansökan via Dalarnas kommunförbunds webbplats:

Gymnasieantagningen (dalarnaskommunforbund.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur ansöker jag till anpassad gymnasieskola?

Information om hur du ansöker till anpassad gymnasieskola hittar du på Bromangymnasiets webbplats:

Anpassad gymnasieskola (bromangymnasiet.se) Öppnas i nytt fönster.

Hur går ansökningsprocessen till?

Mer om ansökningsprocessen och vad ansökan måste innehålla hittar du på Dalarnas kommunförbunds webbplats

Anvisningar för ansökan (dalarnaskommunforbund.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du frågor om gymnasievalet?

Kontakta din studie- och yrkesvägledare på din grundskola.

Studie- och yrkesvägledning - grundskola

Hur ska jag välja rätt gymnasieprogram?

Prata med din studie- och yrkesvägledare

Det är inte alltid helt lätt att veta vad man ska arbeta med. Att välja en praoplats, att hitta rätt utbildning och göra yrkesval är för många ganska svårt. Ingen fråga är för liten eller för stor - prata gärna med studie- och yrkesvägledaren på din skola, som är ett bra bollplank längs vägen. Om du vill kan du ta med en vårdnadshavare.

Läs på om skolan och programmen

Besök gymnasiets webbplats, läs på och titta på filmer och fundera på vad som passar dig. Just nu är det många gymnasieskolor som erbjuder digitala öppet hus. En del erbjuder dessutom möjligheten att prova på att vara elev för en dag.

Prova på ett yrke inför gymnasievalet

I årskurs 9 får du möjlighet att inspireras inför framtidens utbildning- och yrkesval genom en praovecka. Det här är ett perfekt tillfälle för dig att prova på ett yrke inför gymnasievalet.

Vilka gymnasieprogram kan jag välja?

Det finns massa olika gymnasieprogram att välja på. Vissa program kan du även kombinera med en idrottsutbildning. I Hudiksvalls kommun finns Bromangymnasiet som är en kommunal skola och Hudikgymnasiet som är en fristående skola.

Gymnasieprogrammen (skolverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Program (bromangymnasiet.se) Öppnas i nytt fönster.Hudikgymnasiet (hudikgymnasiet.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ska jag välja ett högskoleprogram eller ett yrkesprogram?

Det kan vara bra att först fundera på om du vill gå ett högskoleförberedande program eller ett yrkesprogram? Men vad är egentligen skillnaden mellan ett högskoleförberedande program och ett yrkesprogram?

Högskoleförberedande program

Högskoleförberedande program ger dig grundläggande behörighet för att studera vidare på högskola eller universitet.

Yrkesprogram

Yrkesprogram är gymnasieprogram som förbereder dig inför arbetslivet. Det ger dig inblick i arbetslivet och tillräckliga erfarenheter att söka jobb direkt efter studenten eftersom det ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL). Oavsett vilket yrkesprogram du väljer har du möjlighet att välja till kurser för att få högskolebehörighet. Du kan alltså läsa ett yrkesprogram som ger dig både möjlighet att jobba och studera efter gymnasiet.

Anpassade gymnasieskolans program

Om du ska söka till anpassad gymnasieskola kan du välja nationella program och individuella program. Det finns också idrottsutbildningar, riksrekryterande utbildningar och särskilda varianter.

Anpassade gymnasieskolan (skolverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Anpassade gymnasieskolan (bromangymnasiet.se) Öppnas i nytt fönster.

För dig som vill söka utbildning i annan kommun eller fristående skola

Till de fristående skolorna kan alla söka och blir antagen på samma villkor oavsett var du bor. Du kan söka till ett program vid en kommunal gymnasieskola i en annan kommun. Hemkommunen ska i första hand ta emot de sökande som är hemmahörande i kommunen. Utöver detta har du som behörig sökande i vissa fall rätt att bli mottagna i första hand i en annan kommun än sin hemkommun.

Ekonomiskt stöd under gymnasietiden

Det finns olika bidrag för studier på gymnasiet. Studiebidrag, extra tillägg, inackorderingstillägg och inackorderingsstöd är de vanligaste bidragen. Du som kommer in på en gymnasieskola långt hemifrån har rätt till ekonomiskt stöd i olika former.

Ekonomiskt stöd för gymnasiestudier