Mat till skolor och förskolor

En salladsdisk med avlastningsytor där man kan stå och lägga på till exempel gurka, tomat, melon med mera från olika kantiner.

Vi vill att lunchen ska vara något man ser fram emot under dagen och bidra till att skapa bra matvanor för barn och elever. Måltiderna ska vara näringsriktiga och vi strävar efter att följa Livsmedelsverkets riktlinjer för bra måltider i skola, förskola och fritidsverksamhet.

Livsmedelsverkets nationella riktlinjer ”Bra måltider i förskola” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Livsmedelsverkets nationella riktlinjer ”Bra måltider i skola” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lunchen serveras mitt under dagen och schemaläggs så att alla får möjlighet att äta sin lunch i lugn och ro utan tidspress.

Frukost och mellanmål serveras på förskola och fritids.

Måltidsmiljön

Vi vill att måltiderna ska ge en stunds avkoppling och en trivsam atmosfär med bra ljudnivå är en förutsättning att äta i lugn och ro.

Inflytande

Du som matgäst kan vara med och påverka skolmaten genom att delta i matråd som finns på samtliga förskolor och skolor.

Meny för skola och förskola

I skolan serveras varje dag en salladsbuffé och två maträtter, varav minst en är vegetarisk. Salladsbuffén är dessutom så bred att det går att äta en komplett måltid (utifrån näringsinnehåll) ifall det är någon dag maten inte faller i smaken. Till varje lunch serveras bröd, mjölk och vatten.

I förskolan serveras en maträtt med grönsaker eller sallad, bröd, mjölk och vatten.

Vi jobbar aktivt med att öka andelen ekologiska livsmedel samt klimatsmarta rätter på menyerna. Med klimatsmarta rätter menar vi att måltiden i sin helhet är skonsam mot miljön. Vi ta hänsyn till transportsträckor, säsong, miljömärkningar till exempel ekologiskt, KRAV och MSC-märkning.

Kött som serveras är kravställda med Svenska djurskyddskrav och utifrån nuvarande avtal är också allt kött vi serverar av svenskt ursprung, med få undantag för vissa specialanpassade måltider. Med svenskt ursprung menar vi att djuret är född, uppfödd och slaktad i Sverige.

Läs mer om vårt arbete för hållbar och klimatsmart mat:

Hållbar och klimatsmart mat

Var hittar jag menyerna?

I appen "Skolmaten" kan du se vad det blir för mat på din skola idag. Där kan du även lämna feedback på vad du tyckte om dagens mat. Du hittar appen i respektive App-butik.

Du hittar även menyn på Skolmatens webbplats:

skolmaten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Specialkost och anpassad måltid

Specialkost och anpassad måltid erbjuds utifrån medicinska skäl. Här kan du läsa mer:

Specialkost och anpassad måltid

Förbud mot nötter

Vi följer Livsmedelsverkets, Astma- och Allergiförbundet samt Barnläkarföreningens råd om förbud mot nötter, mandel, jordnötter och sesamfrön inom förskola, skola och fritidsverksamhet.

Skolmjölksstöd

EU ger stöd till förskolor, skolor och gymnasium som serverar barn och elever mjölk. Stöd lämnas för konsumtionsmjölk och laktosfri konsumtionsmjölk. Syftet med detta EU-stöd är att ge fler barn och elever möjlighet att dricka mjölk i skolan. I Hudiksvalls kommun ansöker vi om skolmjölksstöd.

För att få del av skolmjölksstödet genomförs kompletterande utbildningsåtgärder som syftar till att lära barn och elever mer om jordbruk, miljö och om hållbar och bra mat i allmänhet.

En del av de åtgärder vi jobbar med är:

  • Mätning av matsvinn och åtgärder för att minska matsvinn
  • Bordsryttare och/eller affischer i skolrestaurangen med olika teman ex. om matsvinn, mjölken om dess näringsinnehåll, tallriksmodellen
  • Dialog med barn och elever på matråd.
Bild på Eu-loggan tillsammans med text "Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket"