Romer i Hudiksvall

Romernas flagga
Publicerad den 10 november 2023

Hudiksvalls kommun har fått statsbidrag för att arbeta med romsk inkludering. Under två år kommer vi arbeta med att skapa en trygg plattform för kultur- och fritidsaktiviteter och informationsspridning om rättigheter.

Stor vikt läggs vid att involvera invånare i arbetet och öka delaktigheten hos målgruppen romer. Vi vill också öka kunskapen om de nationella minoriteterna hos kommunens tjänstepersoner för att bygga förtroende och relationer med målgruppen.

Arbetet startade i september 2023 och målet är bland annat att skapa kontaktytor och aktiviteter där kommunen kan samverka med målgruppen. Förhoppningsvis kan det leda till ökad inkludering i samhället och bidra till att romer kan känna stolthet över sin identitet och en ökad gemenskap.

Aktiviteter

Under de kommande åren arrangeras olika aktiviteter som lyfter romsk kultur, språk, hantverk och historia. Vi lägger löpande upp information om kommande aktiviteter här på hudiksvall.se. Har du förslag på aktiviteter får du gärna höra av dig!

  • När? Varje onsdag med start kl 12.00-13.30
  • Var? Hudiksvalls bibliotek

Kom förbi och träffa mig som jobbar med kommunens särskilda satsning på romsk inkludering. Varje onsdag kl 12.00-13.30 på Hudiksvalls bibliotek.

Dela tankar och erfarenheter. Ställ frågor. Tyck till om kommunens arbete med romsk inkludering eller bibliotekets utbud på minoritetsspråken.

Kontakt

klara.nygren@hudiksvall.se072-214 29 57

Välkomna!

  • Tid: Lördag 12 april kl 12.00
  • Plats: Hälsinglands museum
  • Entré: Fri entré, begränsat antal platser

Om evenemanget

Hans Caldaras som stod Rosa Taikon nära, ger oss en bild av hennes livsgärning och deras gemensamma kamp för romernas rättigheter. Caldaras berättar om en unik, formstark konstnär och en samhällsdebattör med stor lyskraft.

Medverkande är artisten och författaren Hans Caldaras, vars mamma var kusin med Rosa Taikon. I över 45 år har han arbetat med att belysa romsk kultur och historia i Sverige.

Dragspelaren Lelo Nika är en virtuos i världsklass som med sitt dragspel lyckas förmedla såväl sorg som ren livsglädje. Han har en personlig ton i sina kompositioner samtidigt som musiken vilar tryggt i tidigare generationers djupa förankring i den romska traditionen.

Programmet arrangeras i samarbete med Hudiksvalls kommuns satsning på romsk inkludering.

I nästan fem decennier verkade silversmideskonstnären och aktivisten Rosa Taikon i Flor utanför Ytterhogdal i Hälsingland. Efter hennes bortgång 2017 donerades ateljén till Hälsinglands museum, en donation som lagt grund för utställningen Rosa Taikon-konsten och kampen.

Välkomna!

  • Tid: Fredag 11 april kl 15-19
  • Plats: Kulturhuset Glada Hudik

Om evenemanget

Hudiksvalls kommuns satsning på romsk inkludering har bjudit in Lelo Nika Jr Trio och Hans Caldaras till Café Världen. Hans Caldaras är en sångare, människorättsaktivist och författare som samlat romsk text och musik från hela världen. I denna konsert möter Caldaras den prisbelönta unga dragspelaren Lelo Nika Jr - en åttonde generationens musiker från en anrik musikerfamilj med rötter i Serbien. Nika är en virtuos i världsklass som med sitt dragspel lyckas förmedla såväl sorg som ren livsglädje. Med sig har han sin mångåriga samarbetspartner Jesper Nordberg på kontrabas och pianisten Jack Aprat.

Dessutom blir det romsk dans och skapande inspirerat av romskt hantverk i foajén. Föreningen Hudik För Alla serverar mat och fika till valfri kostnad. Fri entré.

Läs mer:

Café Världen - en mötesplats för integration, mångfald och hållbarhet (hudiksvall.se)

Välkomna1

  • Plats: Kulturhuset Glada Hudik, Hudiksvall
  • Tid: Lördag 17 maj. Programmet med tider kommer finnas på bokmässans hemsida:

Hälsinglands bokmässa 2025 (hudiksvall.se)

Om tvångsförflyttningar av samer och resanderomer från Gävleborgs län under början av 1700-talet. Sebastian Casinge och Eli Olsson berättar om pågående forskning på Hälsinglands museum.

Välkomna!

Visst vill du vara med!

Vi söker dig som identifierar dig som rom och vill vara med och påverka arbetet med romsk inkludering i Hudiksvalls kommun.

Vill du vara med och påverka eller ha mer information? Kontakta oss!

Nationell strategi för romsk inkludering

2012 antog riksdagen en samordnad och långsiktig strategi för romsk inkludering som gäller under åren 2012 till 2032. Det övergripande målet för strategin är att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som inte är rom. Bidraget ges till får kommuner för insatser som främjar romsk inkludering i samhället inom områdena utbildning, arbete, bostad, hälsa, social omsorg och trygghet, kultur och språk samt civilsamhällets organisering.

Hudiksvalls kommun har beviljats stadsbidrag för att förbättra romers inkludering i samhället genom att göra det möjligt för romer att delta på lika villkor som andra i samhället.

Läs mer om strategin för romsk inkludering på regeringens webbplats:En samordnad och långsiktig strategi för romsk inkludering 2012-2032 Länk till annan webbplats.

Romer en nationell minoritet

Romer är en av Sveriges fem nationella minoriteter, tillsammans med sverigefinnar, tornedalingar, judar och samer är. Sverige har också erkänt fem minoritetsspråk. De är romani chib, finska, meänkieli, jiddisch, och samiska.

För att räknas som nationell minoritet måste gruppen funnits i Sverige under lång tid och varit med och format vårt gemensamma kulturarv. Nationella minoriteter har rätt till inflytande i samhället och ska få stöd i att utveckla kulturen och främja språken.

Läs mer om hur Hudiksvalls kommun jobbar med de nationella minoriteterna: Nationella minoriteter