Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram med inriktning mot restaurangkök, storkök och servering. Här får du lära dig om mat, dryck, servering och entreprenörskap. En utbildning för dig som är serviceinriktad och tycker det är spännande och roligt med mat och dryck.

Måltiden som helhet är en central del i utbildningen och oavsett om du vill baka, arbeta i delikatessbutik eller på restaurang bidrar du till helheten. Eftersom du ofta samarbetar med andra är kommunikation en viktig del i utbildningen. Som elev får du utveckla din förmåga att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörd, arbeta självständigt och kunna använda yrkets fackspråk.

Näringslära och kunskaper i tillagning av specialkost är andra exempel på viktiga kompetenser som du får i utbildningen samt förmågan att bemöta kunder. Du får möjligheten att utöva din kreativitet och pröva dina idéer. Branschen har en stark internationell prägel och därför får du även kunskaper om livsmedel och måltider från olika kulturer.

Under utbildningen får du 15 veckors praktik ute på något av de lokala företag som vi samverkar med. Detta ger dig värdefulla erfarenheter inför framtiden. Du har ävenmöjlighet att förlägga din praktik utomlands.

Två programfördjupningar

Under andra året kan du specialisera dig mot antingen kök eller servering.

Lärling

Det finns även möjlighet att utbilda sig till bagare genom att gå som lärling. Det innebär att du genomför större delen av utbildningen på en arbetsplats.

Framtidsutsikter

Restauranger ökar i antal, främst i stora städer och på turistorter. Det finns även arbete inom den offentliga sektorn, såsom sjukhus- och skolkök. Många inriktar sig på att arbeta på ett café eller inom någon form av snabbservering – catering, matservering, fastfood, mackerier med flera.

Vilka ämnen ingår i utbildningen?

Gymnasiegemensamma ämnen

600p

Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1

100



Programgemensamma ämnen

400p

Branschk inom RL

100

Hygien

100

Livsm- o näringskun 1

150

Service och bemöt 1

100



Individuellt val

200p



Gymnasiearbete

100p



Inriktning Kök och servering

300p

Mat och dryck i kombination

100

Matlagning 1

100

Servering 1

100



Inriktning Bageri och konditori (endast som lärling)

300p

Bageri 1

100

Choklad och konfektyr

100

Konditori 1

100



Programfördjupningar (exempel)

900p

Drycker, Drycker och ansvarsfull, Engelska 6, Matlagning - specialisering, Serveringskunskap -, Servering 2, Arrangemang, Specialkoster



Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig




Skriv ut

Kontakt

  • Lärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet

    Peter Abrahamsson, PAn

    peter.a@utb.hudiksvall.se

    Lärare

    Bromangymnasiet

    Restaurang- och livsmedelsprogrammet

    Telefon: 0650-386 70


    Kent Berglund, KBd

    kent.b@utb.hudiksvall.se

    Lärare

    Bromangymnasiet

    Restaurang- och livsmedelsprogrammet

    Telefon: 0650-386 70


    Therese Marcus, TMs

    therese.m1@utb.hudiksvall.se

    Lärare

    Bromangymnasiet

    Restaurang- och livsmedelsprogrammet

    RL-vux

    Telefon: 0650-386 70

      

    Maria Svensson, MaS

    maria.s5@utb.hudiksvall.se

    Lärare

    Bromangymnasiet

    Restaurang- och livsmedelsprogrammet

    Telefon: 0650-386 70


    John Thiman, JTn

    john.t@utb.hudiksvall.se

    Lärare

    Bromangymnasiet

    Restaurang- och livsmedelsprogrammet, yrkesvux

    Telefon: 0650-386 70


    Ki Vilhelmsson-Rask, KW

    ki.r@utb.hudiksvall.se

    Lärare

    Bromangymnasiet

    Restaurang- och livsmedelsprogrammet

    Telefon: 0650-386 70

Bildlänk till Inför gymnasievalet - Besök ett gymnasieprogram för en dag
Bildlänk till Möjlighet till grundläggande behörighet
Bildlänk till Restaurangskolan Bromangymnasiet

Bromangymnasiet ska vara en mötesplats för elever där de genom ett aktivt lärande erövrar goda kunskaper och därmed en stark tro på framtiden