Restaurang- och livsmedels­programmet

Elever och lärare i kockkläder som står och bakar paj

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram med inriktning mot restaurangkök, storkök och servering. Programmet vänder sig till dig som vill arbeta praktiskt i yrken kring måltiden nära kunder och gäster på till exempel restaurang, bageri eller butik. Här får du lära dig om mat, dryck, servering och entreprenörskap.

Måltiden som helhet är en central del i utbildningen och oavsett om du vill baka, arbeta i delikatessbutik eller på restaurang bidrar du till helheten. Som elev får du utveckla din förmåga att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörd, arbeta självständigt och kunna använda yrkets fackspråk.

Näringslära och kunskaper i tillagning av specialkost är andra exempel på viktiga kompetenser som du får i utbildningen samt förmågan att bemöta kunder. Du får möjligheten att utöva din kreativitet och pröva dina idéer.

Branschen har en stark internationell prägel och därför får du även kunskaper om livsmedel och måltider från olika kulturer.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Under utbildningen kommer du att ha 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) ute på något av de lokala företag som vi samverkar med. Du får då erfarenheter av hur arbetslivet fungerar. Du har möjlighet att göra din APL utomlands vilket, utöver yrkeserfarenheten, ger dig erfarenheter inom språk och kultur.

Efter utbildningen

Restauranger ökar i antal, främst i stora städer och på turistorter. Det finns även arbete inom den offentliga sektorn, såsom sjukhus- och skolkök. Utbildningen ger möjlighet till jobb som till exempel kock, servitris, servitör eller bartender. Många inriktar sig på att arbeta på ett café eller inom någon form av snabbservering – catering, matservering, fastfood, mackerier med flera.

Examen på yrkesprogram

Nytt från hösten 2023 är att en fullständig gymnasieutbildning på yrkesprogrammet kommer att omfatta 2500-2800 gymnasiepoäng beroende på elevens individuella studieplan.

Kraven för yrkesexamen har dock inte ändrats och alla elever kan fortfarande nå en yrkesexamen om 2500 poäng.

Högskolebehörighetsgivande kurser Svenska 2, Svenska 3 och engelska 6 finns inom gymnasiegemensamma ämnen i studieplanen från början. Dessa kurser kan du behålla eller välja bort om du så önskar.

Från 2023 gäller nya bestämmelser som ska göra det lättare för elever på yrkesprogram att nå grundläggande behörighet till högskolan. De nya bestämmelserna ska tillämpas första gången för elever som påbörjar utbildning höstterminen 2023.

Eleverna på yrkesprogram behöver inte längre läsa utökat program eller använda det individuella valet eller programfördjupningen för att uppnå grundläggande behörighet.

  • De kurser som krävs för grundläggande behörighet kommer att ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram.
  • Yrkesprogrammens omfattning utökas
  • Elever på yrkesprogram får möjligheten att välja bort grundläggande behörighet.
  • Elevernas garanterade undervisningstid utökas.
  • Elever på yrkesprogrammen kommer att läsa fler gymnasiepoäng per termin.

Kombinera studier med din idrott

Samtidigt som du går gymnasieprogrammet kan du välja att kombinera dina studier med en idrottsutbildning. Mer information om idrottsprofilerna hittar du här:

Idrottsprofiler på Bromangymnasiet

Vilka ämnen ingår i utbildningen?

Gymnasiegemensamma ämnen (600 poäng)

Kurs

Poäng

Engelska 5

100 poäng

Engelska 6


Historia 1a1

50 poäng

Idrott och hälsa 1

100 poäng

Matematik 1a

100 poäng

Naturkunskap 1a1

50 poäng

Religionskunskap 1

50 poäng

Samhällskunskap 1a1

50 poäng

Svenska 1

100 poäng

Svenska 2


Svenska 3

 

Programgemensamma ämnen (400 poäng)

Kurs

Poäng

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

100 poäng

Hygien

100 poäng

Livsmedels- och näringskunskap 1

100 poäng

Service och bemötande 1

100 poäng

Övriga ämnen

Kurs

Poäng

Individuellt val

200 poäng

Gymnasiearbete

100 poäng

Inriktningarnas ämnen

Inriktning kök och servering (300 poäng)

Kurs

Poäng

Mat och dryck i kombination

100 poäng

Matlagning 1

100 poäng

Servering 1

100 poäng

Programfördjupningar (900 poäng)

Exempel på kurser:

  • Drycker
  • Drycker och ansvarsfull
  • Engelska 6
  • Matlagning - specialisering
  • Serveringskunskap
  • Servering 2
  • Arrangemang
  • Specialkoster