Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram med inriktning mot restaurangkök, storkök och servering. Programmet vänder sig till dig som vill arbeta praktiskt i yrken kring måltiden nära kunder och gäster på till exempel restaurang, bageri eller butik. Här får du lära dig om mat, dryck, servering och entreprenörskap.
Måltiden som helhet är en central del i utbildningen och oavsett om du vill baka, arbeta i delikatessbutik eller på restaurang bidrar du till helheten. Som elev får du utveckla din förmåga att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörd, arbeta självständigt och kunna använda yrkets fackspråk.
Näringslära och kunskaper i tillagning av specialkost är andra exempel på viktiga kompetenser som du får i utbildningen samt förmågan att bemöta kunder. Du får möjligheten att utöva din kreativitet och pröva dina idéer.
Branschen har en stark internationell prägel och därför får du även kunskaper om livsmedel och måltider från olika kulturer.
Arbetsplatsförlagt lärande (APL)
Under utbildningen kommer du att ha 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) ute på något av de lokala företag som vi samverkar med. Du får då erfarenheter av hur arbetslivet fungerar. Du har möjlighet att göra din APL utomlands vilket, utöver yrkeserfarenheten, ger dig erfarenheter inom språk och kultur.
Efter utbildningen
Restauranger ökar i antal, främst i stora städer och på turistorter. Det finns även arbete inom den offentliga sektorn, såsom sjukhus- och skolkök. Utbildningen ger möjlighet till jobb som till exempel kock, servitris, servitör eller bartender. Många inriktar sig på att arbeta på ett café eller inom någon form av snabbservering – catering, matservering, fastfood, mackerier med flera.
Examen på yrkesprogram
Nytt från hösten 2023 är att en fullständig gymnasieutbildning på yrkesprogrammet kommer att omfatta 2500-2800 gymnasiepoäng beroende på elevens individuella studieplan.
Kraven för yrkesexamen har dock inte ändrats och alla elever kan fortfarande nå en yrkesexamen om 2500 poäng.
Högskolebehörighetsgivande kurser Svenska 2, Svenska 3 och engelska 6 finns inom gymnasiegemensamma ämnen i studieplanen från början. Dessa kurser kan du behålla eller välja bort om du så önskar.
Från 2023 gäller nya bestämmelser som ska göra det lättare för elever på yrkesprogram att nå grundläggande behörighet till högskolan. De nya bestämmelserna ska tillämpas första gången för elever som påbörjar utbildning höstterminen 2023.
Eleverna på yrkesprogram behöver inte längre läsa utökat program eller använda det individuella valet eller programfördjupningen för att uppnå grundläggande behörighet.
- De kurser som krävs för grundläggande behörighet kommer att ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram.
- Yrkesprogrammens omfattning utökas
- Elever på yrkesprogram får möjligheten att välja bort grundläggande behörighet.
- Elevernas garanterade undervisningstid utökas.
- Elever på yrkesprogrammen kommer att läsa fler gymnasiepoäng per termin.
Kombinera studier med din idrott
Samtidigt som du går gymnasieprogrammet kan du välja att kombinera dina studier med en idrottsutbildning. Mer information om idrottsprofilerna hittar du här:
Vilka ämnen ingår i utbildningen?
Kurs | Poäng |
---|---|
Engelska 5 | 100 poäng |
Engelska 6 | |
Historia 1a1 | 50 poäng |
Idrott och hälsa 1 | 100 poäng |
Matematik 1a | 100 poäng |
Naturkunskap 1a1 | 50 poäng |
Religionskunskap 1 | 50 poäng |
Samhällskunskap 1a1 | 50 poäng |
Svenska 1 | 100 poäng |
Svenska 2 | |
Svenska 3 |
|
Kurs | Poäng |
---|---|
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel | 100 poäng |
Hygien | 100 poäng |
Livsmedels- och näringskunskap 1 | 100 poäng |
Service och bemötande 1 | 100 poäng |
Kurs | Poäng |
---|---|
Individuellt val | 200 poäng |
Gymnasiearbete | 100 poäng |
Inriktningarnas ämnen
Inriktning - Kök och servering
Kurs | Poäng |
---|---|
Mat och dryck i kombination | 100 poäng |
Matlagning 1 | 100 poäng |
Servering 1 | 100 poäng |
Programfördjupningar
Programfördjupningar (900 poäng)
Exempel på kurser:
- Drycker
- Drycker och ansvarsfull
- Engelska 6
- Matlagning - specialisering
- Serveringskunskap
- Servering 2
- Arrangemang
- Specialkoster