Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram med inriktning mot restaurangkök, storkök och servering. Programmet vänder sig till dig som vill arbeta praktiskt i yrken kring måltiden nära kunder och gäster på till exempel restaurang, bageri eller butik. Här får du lära dig om mat, dryck, servering och entreprenörskap.

Embla och Rasmus berättar om hur det är att vara elev på programmet


Vad får jag lära mig på programmet?

Måltiden som helhet är en central del i utbildningen och oavsett om du vill baka, arbeta i delikatessbutik eller på restaurang bidrar du till helheten. Som elev får du utveckla din förmåga att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörd, arbeta självständigt och kunna använda yrkets fackspråk. Näringslära och kunskaper i tillagning av specialkost är andra exempel på viktiga kompetenser som du får i utbildningen samt förmågan att bemöta kunder. Du får möjligheten att utöva din kreativitet och pröva dina idéer. Branschen har en stark internationell prägel och därför får du även kunskaper om livsmedel och måltider från olika kulturer.

Vilka inriktningar kan jag välja?

Du läser inriktningen kök och servering där du lär dig om matlagning i restaurang, om servering och bar. Under andra året kan du specialisera dig mot antingen kök eller servering.

Lärling inom bageri och konditori

Det finns även möjlighet att utbilda sig till bagare genom att gå som lärling. Det innebär att du genomför större delen av utbildningen på en arbetsplats.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Under utbildningen kommer du att ha 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) ute på något av de lokala företag som vi samverkar med. Du får då erfarenheter av hur arbetslivet fungerar. Du har möjlighet att göra din APL utomlands vilket, utöver yrkeserfarenheten, ger dig erfarenheter inom språk och kultur.

Efter utbildningen

Restauranger ökar i antal, främst i stora städer och på turistorter. Det finns även arbete inom den offentliga sektorn, såsom sjukhus- och skolkök. Utbildningen ger möjlighet till jobb som till exempel kock, servitris, servitör eller bartender. Många inriktar sig på att arbeta på ett café eller inom någon form av snabbservering – catering, matservering, fastfood, mackerier med flera.

Kan jag få högskolebehörighet?

Du kan få högskolebehörighet om du väljer till kurser i svenska och engelska inom det individuella valet eller inom programfördjupningen. Bra att veta är att detta inte är möjligt om du går en idrottsutbildning.

Kombinera studier med din idrott

Samtidigt som du går gymnasieprogrammet kan du välja att kombinera dina studier med en idrottsutbildning.

Vilka ämnen ingår i utbildningen?

Gymnasiegemensamma ämnen

600p

Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1

100



Programgemensamma ämnen

400p

Branschk inom RL

100

Hygien

100

Livsm- o näringskun 1

150

Service och bemöt 1

100



Individuellt val

200p



Gymnasiearbete

100p



Inriktning Kök och servering

300p

Mat och dryck i kombination

100

Matlagning 1

100

Servering 1

100



Inriktning Bageri och konditori (endast som lärling)

300p

Bageri 1

100

Choklad och konfektyr

100

Konditori 1

100



Programfördjupningar (exempel)

900p

Drycker, Drycker och ansvarsfull, Engelska 6, Matlagning - specialisering, Serveringskunskap -, Servering 2, Arrangemang, Specialkoster



Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig




Skriv ut

Kontakt

  • Lärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet

    Peter Abrahamsson, PAn

    peter.a@utb.hudiksvall.se

    Lärare

    Bromangymnasiet

    Restaurang- och livsmedelsprogrammet

    Telefon: 0650-386 79


    Kent Berglund, KBd

    kent.b@utb.hudiksvall.se

    Lärare

    Bromangymnasiet

    Restaurang- och livsmedelsprogrammet

    Telefon: 0650-386 79

      

    Maria Svensson, MaS

    maria.s5@utb.hudiksvall.se

    Lärare

    Bromangymnasiet

    Restaurang- och livsmedelsprogrammet

    Telefon: 0650-386 79


    Ki Vilhelmsson-Rask, KW

    ki.r@utb.hudiksvall.se

    Lärare

    Bromangymnasiet

    Restaurang- och livsmedelsprogrammet

    Telefon: 0650-386 79

Bildlänk till Inför gymnasievalet - Besök ett gymnasieprogram för en dag
Bildlänk till Möjlighet till grundläggande behörighet
Bildlänk till Restaurangskolan Bromangymnasiet

Bromangymnasiet ska vara en mötesplats för elever där de genom ett aktivt lärande erövrar goda kunskaper och därmed en stark tro på framtiden