Hållbar och klimatsmart mat
Hudiksvalls kommun arbetar med att utöka inköp av svenska livsmedel och tillaga klimatsmarta rätter till skolor, förskolor och särskilda boenden för äldre. Kommunen vill få ännu flera små, medelstora företag och närproducenter att välja att leverera till kommunen.
Kommunen har antagit Gävleborgs handlingsplan för Sveriges livsmedelsstrategi 2018-2030 som kommunens handlingsplan gällande de åtgärder som berör kommunen.
Utifrån den är våra mål att
- Inköp av ekologiska livsmedel uppgår till 60% av inköpsvärdet till 2030. Under 2023 uppgick det till 65%.
- Minska matsvinnet 50% från 2020 till 2030 med delmål 25% till 2025. Under 2023 minskade vi matsvinnet med 26% jämfört med under 2020.
- Inköp av ekologiska livsmedel 60% av inköpsvärdet 2030. Under 2023 uppgick det till 28%. Vilket var en minskning från 2022 både på grund av tillgång och ekonomi.
- Minska koldioxidekvivalenter (CO2e) per kg livsmedel. Mätning med 2023 som basår, med mål att minska under 2024.
I arbetet med livsmedelsupphandling jobbar vi med att få ännu flera små och medelstora företag och närproducenter att välja att leverera till kommunen, så att fler enheter kan handla mera lokalt. Det höjer inte ekomålen men är också en viljeinriktning från våra politiker och kunder.
Ett exempel är att vi köper vitkål och morötter från Ilsbo och ett annat exempel är ostkaka från bygden som våra äldre serveras. Vi köper ekologisk mjölk från närproducerande bönder.
Idag sorterar alla våra kök matavfall och arbetar aktivt för att minimera matsvinnet. Vi arbetar utifrån kommunens kretsloppsplan.
Kretsloppsplan 2021 - 2025 sammanfattning (hudiksvall.se) Länk till annan webbplats.
Klimatsmarta rätter på menyn
Vi jobbar också med att öka andelen klimatsmarta rätter på menyerna. Med klimatsmarta rätter menar vi att måltiden i sin helhet är skonsam mot miljön. Vi tar hänsyn till transportsträckor, säsong, miljömärkningar ex. ekologiskt, KRAV och MSC-märkning.
Följ utbredningen av ekologiskt i Sverige och upptäck vilka kommuner som väljer mest ekologisk mat till sina offentliga kök som skolor, förskolor och äldreomsorg. Ekokartan visar hur vi ligger till när det gäller ekologisk andel livsmedel i offentlig konsumtion. Det går även att jämföra med riket samt med andra kommuner i länet. Den visar också utveckling över tid.
Ekomatcentrum Ekokartan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ekokartan produceras av Ekomatcentrum, en ideell förening som arbetar med mat och hållbarhetsfrågor.
Vill du veta mer om ekologisk produktion?
Ekofakta, Ekofakta.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Webbportalen är framtagen på uppdrag av Jordbruksverket men driftas av en enhet inom Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) Ekologisk produktion och konsumtion (Epok).
Malsta skola har arbetat med rutiner kring servering
Linda Hansson är köksansvarig på Malsta skola. Hon berättar hur de har arbetat med nya rutiner kring servering för att bidra till att minska matsvinnet.
- Hur serverar ni, när fyller ni på?
- Vilka kärl använder ni?
- Hur ser er resthantering ut?
- Hur planerar ni för att få plats med detta i ert dagliga arbete?
Fredens kulle ser över sina portionsstorlekar och sitt restavfall
Fredens kulle är ett av kommunens vård- och omsorgsboenden. Fredrik Åkerlund är köksansvarig och berättar dels hur de enligt kommunens måltidskoncept tillgodoser de äldres behov av ett jämt fördelat näringsintag och hur de hanterar matsvinn.
- Hur serverar ni, tanke kring portionsstorlekar?
- Hur ser er resthantering ut?
- Hur planerar ni för att få plats med detta i ert dagliga arbete?