Politiskt obunden nämnd Svågadalen

Från höga berg med milsvid utsikt ses Svåga älv slingra sig genom dalen. I Svågadalen kan alla möta naturen på sitt sätt. Genom våra fantastiska leder och stigar för vandring, pilgrimsvandring, skoter- och skidåkning kan du njuta av den vackra naturen alla årstider.

Här pågår en spännande glesbygdssatsning; Hudiksvalls Kommun har gett Svågadalens invånare ett särskilt förtroende genom att inrätta en unik personvald nämnd. Den så kallade Svågadalsnämnden är en demokratisk församling där medlemmarna saknar partitpolitisk tillhörighet och har i uppdrag att förvalta förskola, skola, äldreomsorg samt kultur och fritid inom Svågadalen. Dessutom har Svågadalsnämnden ansvar för den lokala landsbygdsutvecklingen.

Svågadalsnämnden består av sju ledamöter och sju ersättare, totalt 14 individer, som tillsammans arbetar för Svågadalens utveckling. Svågadalsnämnden har ett mycket högt mötesdeltagande. Ofta deltar alla ordinarie ledamöter och ersättare. Vi har totalt 9 ordinarie möten under året.

Svågadalsförvaltningen som arbetar i direkt anslutning till nämnden har sina lokaler i Svågagården, som är ett service- och kulturhus som även inrymmer Folkets Hus med restaurang. Svågagården är ett viktigt kulturcenter i Hudiksvalls kommun, med en rad olika publika aktiviteter under året.

År 2012 utsågs Svågagården av den Europeiska Sociala Fonden (ESF) till Sveriges bästa mötesplats för möten över generationsgränserna.

Svågadalsnämnden håller också ett antal offentliga dialogkvällar per år. Under dessa kvällsmöten bjuds allmänheten in för att diskutera olika frågor som berör Svågadalen och dess utveckling.