Automationstekniker

Är du en systematisk problemlösare med god samarbetsförmåga? Ta kontroll över teknikens framtid som automationstekniker. Bli expert inom automatisering av tekniska system.

Som automationstekniker ansvarar du för att installera och konfigurera olika komponenter i automatiserade system, så som sensorer, motorer, robotar och annan utrustning i industriella och tekniska miljöer. Du arbetar med att programmera, underhålla, övervaka och felsöka via olika styr- och reglersystem för att skapa automatiserade system som kan utföra uppgifter med minimal mänsklig inblandning.

I arbetsuppgifterna som automationstekniker ingår även att analysera flödesscheman och Lean-produktion. Ditt jobb är helt enkelt att optimera olika typer av system och processer för att öka effektiviteten, minska kostnader och förbättra produktionskvaliteten.

Ansökan

Ansökan öppnar i februari 2024

Läs mer om utbildningen och ansök via KYHs webbplats:

Automationstekniker (kyh.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vem kan söka?

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Du behöver även ha minst godkänt betyg i någon av följande kurser:

  • Matematik 2
  • Mekatronik 1
  • Praktisk ellära
  • Teknik 1

Saknar du något behörighetskrav? Ingen fara, det finns flera sätt att bli behörig till en YH-utbildning på KYH. Läs mer om behörighet på KYHs webbplats:

Behörighet till yrkeshögskolan (kyh.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Studieort

Hudiksvall.

Hur är utbildningen upplagd?

Utbildningen är platsförlagd till Hudiksvall. Det innebär att du genomför dina studier vid Lärcentra på Cul i Hudiksvall, men sitter uppkopplad mot KYH där undervisningen utgår från. Du kommer alltså att ta del av föreläsningarna och kursmoment på distans från Lärcentra i Hudiksvall, via länk, i realtid. Här träffar du din studiegrupp och har tillgång till studierum, datorer och administrativt stöd.

Omfattning

400 yrkeshögskolepoäng (400 yh-poäng).

Studietakt

Heltid.

Utbildningstid

2 år.

Vilken nivå är utbildningen på?

Utbildningen leder till en Yrkeshögskoleexamen.

Vad kan jag göra efter utbildningen?

Exempel på yrkestitlar:

  • Automationstekniker
  • Automationsingenjör
  • Industriell automationstekniker

Har du funderingar?

Kontakta Studie- och yrkesvägledarna på Cul:

Studie- och yrkesvägledning för dig som vuxen

Intresserad av fler utbildningar?

Du vet väl om att vi erbjuder flera utbildningar, du hittar dem här:

Utbilda dig till ett yrke via Cul