Vård- och omsorgsboenden

En kvinna ur personalen, klädd i sina rosa och vita arbetskläder samtalar med en boende på en uteplats. De sitter på en bänk i skuggan under några träd.

Det händer att människor inte kan bo kvar hemma längre för att de har ett så pass omfattande behov av stöd, omvårdnad och service. Det kan såklart kännas väldigt frustrerande och ledsamt att inte klara av vardagen som förut. Därför finns det möjlighet att flytta till ett vård- och omsorgsboende, eller äldreboende som det ofta kallas. Där får du det stöd du behöver i vardagen. Ditt hjälpbehov avgör vilka insatser du kan få.

Får jag själv välja vilket vård- och omsorgsboende jag vill bo på?

Du har inte möjlighet att välja vilket boende du vill ha eftersom det beror på vad som finns ledigt, men vi försöker ta hänsyn till dina önskemål.

Vad kostar det?

Hur mycket du betalar beräknas utifrån bland annat din inkomst efter skatt. Det finns ett högkostnadsskydd, den så kallade maxtaxan.

Länk till sida om avgifter

Om du blir avbeställer mat på grund av resa senast två dygn innan eller blir inlagd på sjukhus dras betalar du inget för din redan förbeställda mat. Vi kan tillhandahålla förbrukningsmaterial som tvättmedel, toalettpapper och pappershanddukar, som kan debiteras med faktura.

Hur ansöker jag?

Du kan skicka din ansökan direkt till oss eller kontakta en av social- och omsorgsförvaltningens handläggare. När vi tagit emot din ansökan går vi igenom dina behov och önskemål.

Länk till sida för att läsa mer om ansökan