Hushålla med vattnet

Vattendroppe gör ringar på vattnet.

Det har blivit allt vanligare att låga grundvattennivåer orsakar brist eller begränsad vattentillgång i enskilda vattentäkter. Låga grundvattennivåer kan också påverka vattentillgången i de kommunala vattentäkterna. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt att hushålla med vattnet. Vatten är ju vårt viktigaste livsmedel.

Varför blir det brist på grundvatten?

Risk för grundvattenbrist uppstår när perioder, då grundvattenbildningen normalt sker, är torrare än vanligt. Snösmältning under våren och regn under hösten fyller på grundvattenmagasinen. Under sommaren bildas det däremot relativt lite grundvatten på grund av växternas upptag av vatten och avdunstningen.

En torr vår med små mängder smältande snö betyder att grundvattennivåerna redan är låga innan vegetationsperioden startar. Speciellt känsliga är de små grundvattenmagasinen som ofta försörjer enskilda hushåll med vatten. De större grundvattenmagasinen som oftast används för kommunal vattenförsörjning reagerar långsammare på enstaka års variationer. Men även dessa kan komma att påverkas av återkommande år med låg grundvattenbildning.

Har du kommunalt vatten?

De kommunala vattentäkterna har stora grundvattenmagasin vilket inte gör tillgången så känslig som för enskilda brunnar eller vattenföreningar. Men det är ändå viktigt att du som har kommunalt vatten använder vatten på ett klokt sätt. Bra tips hittar du längre ner på den här sidan!

De kommunala vattentäkterna övervakas kontinuerligt genom mätning av grundvattennivåer och kommunen kan därför snabbt sätta in åtgärder för att motverka vattenbrist genom att på olika sätt minska vattenuttaget.

Har du vatten genom egen brunn eller gemensam förening?

Du ansvarar själv för ditt vatten och det är bra att regelbundet kolla nivåerna i brunnen. Planera för hur du gör om vattenmängden blir begränsad. Kan du få vatten från annan vattentäkt? Har du något lämpligt kärl eller behållare som du kan fylla upp ?

Rent dricksvatten kan fyllas i vattenflaskor, men vatten till disk, toalett, dusch och djurhållning är också nödvändigt. Ett utedass eller en portabel toalett kan vara lämpligt att ha till hands. En sinad grävd brunn kan inte fyllas upp med färskvatten då de inte är täta i botten.

Vad gör jag om jag får slut på vatten?

Om du får akut brist på vatten finns det ett antal tappställen i kommunen där du kan hämta i till exempel dunkar. Tappställena finns vid trygghetsnaven samt en vattenkiosk.

Läs mer om vattenkioskerLäs mer om trygghetspunkter

Hur ser vattenståndet ut?

SMHI utfärdar, i samarbete med SGU (Sveriges geologiska undersökning), meddelande om Risk för vattenbrist då det råder låga flöden i vattendrag och/eller det är låga grundvattennivåer.

Läs mer om vattenbrist Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SGU redovisar nuläge och framtida grundvattennivåer beroende på väderutvecklingen de närmaste månaderna.

Läs mer om hur grundvattennivåerna kan förändras (sgu.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varje tisdag klockan 12 redovisar SGU uppdaterad information om aktuella grundvattennivåer i landet

Läs mer om grundvattennivåer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur kan jag spara vatten?

 • Fyll disk- och tvättmaskiner helt innan du kör dem. Använd ett program som använder så lite vatten som möjligt.
 • Diska inte under rinnande vatten. Använd diskpropp eller balja.
 • Stäng av kranen när du borstar tänderna, tvålar in dig och rakar dig.
 • Duscha kort istället för att bada. Stäng av duschen när du masserar in schampo och balsam i håret.
 • Var vaksam på vattenläckor. Om kranen eller toaletten läcker, byt packning.
 • Installera snålspolande duschmunstycken, kranar och toalett eller fyll toalettens vattenbehållare med ex tegelstenar.
 • Fyll inte pooler med dricksvatten.
 • Tvätta inte bilen hemma.
 • Samla upp regnvatten för att använda till bevattning i trädgård etc.
 • På sommaren kan det vara svårt att få riktigt kallt kranvatten. Spola ur vattnet som stått still i kranen. Fyll en tillbringare eller flaska med vatten och sätt in i kylen så får du ett kallt vatten. Det urspolade kranvattnet kan du samla upp och använda till att till exempel vattna växter med.
 • Det går åt en del vatten till att skölja förpackningar som ska återvinnas. Om du diskar för hand; använd diskvattnet som blir över för att skölja ur förpackningarna. Du kan också klippa upp kladdiga förpackningar och torka ur med ett papper i stället för att skölja med vatten.

Tänk på att

 • vi gör av med ca 180 liter per dygn per person
 • en läckande kran kan förbruka mellan 25-800 liter på ett dygn
 • en rinnande toalett kan förbruka 200-1000 liter på ett dygn
 • en dusch på 3 minuter förbrukar mellan 30-50 liter. En dusch på 10 min 100-150 liter
 • ett badkar rymmer ca 150 liter
 • varje minut kranen rinner när du diskar eller borstar tänderna förbrukas mellan 3-6 liter
 • det går åt ca 50 liter vatten för en tvätt och ca 15 liter vatten för en disk.